Τα παιχνίδια γίνονται εξυπνότερα – Οι άνθρωποι;

Μια αγορά που στα επόμενα χρόνια θα φτάσει σε αξία τα 70 δισ. δολάρια δημιουργείται γύρω από τα παιδιά…Ρομπότ που ακολουθούν το «αφεντικό» τους, φιγούρες που μαθαίνουν να μιλάνε και να κάνουν διαλόγους και κουκλόσπιτα που μοιάζουν με μινιατούρες σύγχρονων «έξυπνων» σπιτιών, είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που εμφανίζονται όλο και συχνότερα στα ράφια των καταστημάτων. Την ίδια στιγμή, παιχνίδια υβριδικού χαρακτήρα που συνδυάζουν το παραδοσιακό παίξιμο με εφαρμογές για τον έλεγχό τους μέσω smartphone γίνονται καθημερινότητα όχι μόνο στις μεγάλες καταναλωτικές αγορές του πλανήτη αλλά και στη χώρα μας.Οι σημερινοί γονείς, όση φαντασία και αν είχαν, δεν θα περίμεναν πως ένα Lego π.χ. θα μπορούσαν να το χειρίζονται μέσω του smartphone τους. Βεβαίως θα πει κάποιος πως τα συγκεκριμένα παιχνίδια απευθύνονται σε ένα περιορισμένο κοινό λόγω της τιμής τους που ξεφεύγουν από το όριο του συμβολικού δώρου. Όμως η εμπειρία έχει δείξει πως αυτό που είναι σήμερα διαθέσιμο στα παιχνίδια των 200 και 300 ευρώ, θα είναι αύριο στα παιχνίδια των 20 ή 50 ευρώ.

Μπορεί τα συγκεκριμένα παιχνίδια να απευθύνονται σε παιδιά με διψήφια ηλικία, αλλά ακόμα και για εκείνα της προσχολικής ηλικίας υπάρχουν «έξυπνες» προτάσεις που προϋποθέτουν (εκτός από ένα ικανοποιητικό απόθεμα μπαταριών, κάτι που χρειάζεται λίγο πολύ κάθε σπίτι με παιδί ή παιδιά) την αυξημένη εγρήγορση των γονιών.

Στις ΗΠΑ η Amazon συνεργάζεται με την εταιρεία KidKraft για μια κουζίνα-παιχνίδι που μπορεί να συνδεθεί με τον οικιακό βοηθό Alexa και το ενδιαφέρον είναι πως η ζήτηση δεν φαίνεται να προέρχεται τόσο από τα ίδια τα παιδιά όσο από τους -σχετικά νεαρής ηλικίας- γονείς που έχουν συνηθίσει να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει διαρκής αλληλεπίδραση με τις ψηφιακές συσκευές.

Βεβαίως υπάρχουν ειδικοί που τονίζουν την ανάγκη να υπάρχει αυξημένη προσοχή. Πριν από δύο χρόνια, δύο αδερφάκια ηλικίας 4 και 6 ετών ανακάλυψαν τι μπορεί να κάνει η οικιακή βοηθός Alexa και παρήγγειλαν παιχνίδια αξίας 700 δολαρίων ενόψει των Χριστουγέννων. Το θέμα βεβαίως έχει εμφανιστεί με άλλη μορφή στην αμερικανική τηλεόραση:

When Kids Use the Amazon Alexa

Τρομακτικό και χαριτωμένο μαζί, το συγκεκριμένο περιστατικό δείχνει πόσο ανώριμη ήταν (είναι;) ίσως η τεχνολογία των οικιακών βοηθών. Η προειδοποίηση προς τους γονείς είναι να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή ως προς το ποιες πληροφορίες μπορεί να μοιράζονται τα παιδιά τους με το «έξυπνο» παιχνίδι τους και να ερευνούν τι συμβαίνει με τα δεδομένα που μπορεί να συγκεντρώνονται. Αν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θεωρείται πως γνωρίζουν ήδη πολλλά για κάθε χρήστη τους, φανταστείτε τι μπορεί να συμβαίνει για μια εταιρεία που -ως ενδεχομένως μέρος ενός μεγάλλου ομίλου- συγκεντρώνει στοιχεία για τις συνήθειες ενός ανθρώπου από την τρυφερή ηλικία των 3 ή 5 ετών. Ένας ακόμα παράγοντας που προκαλεί ανησυχία -ίσως μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα- είναι πως πολλοί γονείς δεν έχουν τη γνώση, τη διάθεση, τον χρόνο (ή όλα αυτά μαζί) για να ρυθμίσουν το «έξυπνο» παιχνίδι με τέτοιο τρόπο ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος από μια μελλοντική διαρροή προσωπικών δεδομένων. Το αναλογικό παιχνίδι ήταν, από αυτή την άποψη τουλάχιστον, πιο ασφαλές.