Αρχική » Όταν ο μπαμπάς μένει σπίτι

Όταν ο μπαμπάς μένει σπίτι

by nikos

Διαβάζοντας σε αμερικανικά media μπορεί να σκοντάψει κανείς σε διάφορα ακρωνύμια, ένα από αυτα είναι το  SAHD, που αν επιχειρήσει κανείς να το προφέρει θυμίζει κάτι από βήχα ή φτέρνισμα. Το ακρωνύμιο προέρχεται από τις λέξεις Stay At Home Dad, δηλαδή Μπαμπάς Που Μένει Στο Σπίτι,   άντε τώρα να προφέρεις ΜΠΜΣΣ, σαν να προσπαθείς να “πνίξεις” τον βήχα.

Τα στατιστικά στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού δείχνουν πως κάτι ίσως συμβαίνει στην παραδοσιακή αμερικανική οικογένεια. Σε περίπου 2,2 εκατ. σπίτια στις ΗΠΑ ο μπαμπάς είναι ο μοναδικός γονιός, οπότε μοιραία -στις περιπτώσεις που τα παιδιά είναι μικρής ηλικίας- η παραμονή του στο σπίτι είναι επιβεβλημένη. Επίσης, οσοι ανήκουν στη γενιά των millennials (ή Γενιά Υ), έχοντας γεννηθεί τη δεκαετία του ’80 ή αργότερα, είναι περισότερο πιθανό -σε σχέση με προηγούμενες γενιές- να αποποιηθούν τους παραδοσιακούς ρόλους του μπαμπά που φεύγει το πρωί για να γυρίσει το απόγευμα από τη δουλειά και να επιλέξουν να γίνουν SAHD (γείτσες!).

Τιποτα δεν είναι τυχαίο, στις ΗΠΑ 40 εκατ. των millennials είναι γονείς και οι μεγαλύτεροι από αυτούς ήταν δεν ήταν τριάντα ετών το 2008 όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers προκαλώντας τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία. Σε προσωπικό επίπεδο, πολλοί από αυτούς βρέθηκαν να πρέπει να διαχειριστούν μία ή περισσότερες απειλές, χρέος, ανεργία, υπο-απασχόληση, κατασχέσεις, μετανάστευση. Οπότε μπορεί να υπάρξει μια ανακατανομή προτεραιοτήτων, η καριέρα ξαφνικά να μην είναι η απόλυτη ενσάρκωση του ονείρου και ο μπαμπάς, τελικά, αντί να γυρίζει ως άνεργος Μάικλ Ντάγκλας στους δρόμους, να κάθεται σπίτι και να μεγαλώνει τα παιδιά. Ακούγεται υγιής επιλογή που θα επηρεάσει (αν δεν έχει ξεκινήσει ήδη) να αγγίζει διάφορους τομείς της οικονομίας και, τελικά, της επικοινωνίας.

Θα δούμε περισσότερους μπαμπάδες στις διαφημίσεις να αλλάζουν πάνες, να φτιάχνουν φαγητό και, γενικότερα, να αναλαμβάνουν ρόλους που στις προηγούμενες δεκαετίες ήταν αποκλειστικά γυναικείες; Θα αλλάξει, επίσης, χαρακτηριστικά η οικονομία αφού το όποιο έλλειμμα σε άνδρες στελέχη θα καλυφθεί από γυναίκες στελέχη και θα οδηγήσει σε εξίσωση αποδοχών και ευκαιριών; Μερικές μόνο ερωτήσεις, ενόψει μιας ενδεχομένως ενδιαφέρουσας αλλαγής, εφόσον η τάση συνεχιστεί.

 
Photo credit: Thomas Hawk

You may also like