Η… υπεραιώνια μάχη για τα εμβόλια

Γονείς που αντιδικούν με αστυνομικούς και δικαστές, ειδικοί και «ειδικοί» που επιχειρηματολογούν πότε με επικλήσεις δημοσιευμένων κειμένων και άλλοτε με υπερφυσικές αναφορές. Άνθρωποι με τον τίτλο του δόκτωρα που βάζουν μεγάλα στοιχήματα για να στηρίξουν την άποψή τους. Θεματοφύλακες και κατ’ εξακολούθηση μηνυτές… Ναι ζήσαμε πολλά τα τελευταία δύο χρόνια και αν και η πανδημία μπορεί να επιστρέψει το βέβαιο είναι πως πολλές φορές οι προβολείς έπεσαν πάνω στους αντιεμβολιαστές. Πολλοί έγραψαν και είπαν πως αυτά τα κινήματα δεν θα υπήρχαν αν δεν υπήρχαν τα κοινωνικά δίκτυα, κυρίως δε το Facebook που συγκέντρωσε τα περισσότερα πυρά της κριτικής.

Δεν ήταν πάντα έτσι, λένε όσοι βλέπουν τα καμώματα των αντιεμβολιαστών και κουνάνε το κεφάλι τους.

Αλλά μάλλον ήταν πάντα έτσι, ας δούμε ένα επεισόδιο.

«Κλήση για να απολογηθούν έλαβαν οι γονείς ενός αγοριού δύο ετών το οποίο δεν είχε εμβολιαστεί. Ο πατέρας του παιδιού δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου πως αντιτίθεται στον νόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών. Υποστήριξε επίσης πως είχε σχετική γνωμοδότηση του γιατρού που δήλωνε πως ο εμβολιασμός δεν θα λειτουργούσε προς όφελος του παιδιού, ενώ προσκόμισε τις απόψεις και άλλων γιατρών σχετικά με τη ζημιά που προκαλεί ο εμβολιασμός». Αν και το ανωτέρω επεισόδιο θα μπορούσε να έχει λάβει χώρα στον παρόντα χρόνο, καταγράφηκε σε τοπικές εφημερίδες του Λέστερ στην Αγγλία πριν από 140 χρόνια, το 1884, όταν ένα αρκούντως ισχυρό αντιεμβολιαστικό ρεύμα ζητούσε την ακύρωση του νόμου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό βρεφών με το εμβόλιο κατά της ευλογιάς. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, οι δικαστές έδωσαν προθεσμία στο ζευγάρι να εμβολιάσει το παιδί εντός 15 ημερών, υπό την απειλή προστίμου. Υπολογίζεται πως άλλες 6.000 παρόμοιες περιπτώσεις έφτασαν ενώπιον των τοπικών δικαστηρίων στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα. Σε άλλες περιπτώσεις, οι γονείς προτιμούσαν να πληρώνουν το προβλεπόμενο πρόστιμο κατ’ επανάληψη ή, εναλλακτικά, να περάσουν μερικές ημέρες στη φυλακή παρά να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Στον 19ο αιώνα, τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ είχαν οργανωθεί αντιεμβολιαστικές λίγκες, οι οποίες θεωρούσαν πως το εμβόλιο της ευλογιάς ήταν επικίνδυνο για την υγεία και πως όλη αυτή η υπόθεση με τα εμβόλια ήταν μια απάτη και μια καλοστημένη συνωμοσία. Όπως και στην εποχή μας, οι θιασώτες αυτών των απόψεων είχαν αρκετές δυσκολίες στο να πείσουν για τους ισχυρισμούς τους. Βεβαίως υπήρξε και η σάτιρα σε βάρος των αντιεμβολιαστών. Μια καρικατούρα που επανήλθε στη δημοσιότητα το 2020 και το 2021 είναι αυτό όπου οι εμβολιασμένοι αποκτούν χαρακτηριστικά αγελάδας. Επίσης βεβαίως, η παραπληροφόρηση δεν άφησε αλώβητο το συγκεκριμένο σκίτσο. Πολλοί, σήμερα, θεωρούν πως παίρνει την πλευρά των αντιεμβολιαστών, στην πραγματικότητα ο σκιτσογράφος ήταν υπέρμαχος των εμβολίων. Πρόκειται για έργο του James Gillray, του επονομαζόμενου πατέρα του πολιτικού σκίτσου. Στο συγκεκριμένο σκίτσο, ουσιαστικά τάσσεται υπέρ του εμβολίου και του δημιουργού του, του Edward Jenner, αλλά πολλοί φαίνεται πως το παρερμηνεύουν.

Υπήρξαν και τουλάχιστον μία περίπτωση όπου οι επιφυλάξεις έδωσαν τη θέση τους σε διαδηλώσεις και ταραχές, όχι στη Βρετανία ή τις ΗΠΑ αλλά τον Καναδά.

Το περιστατικό είναι γνωστό ως οι ταραχές για τα εμβόλια στο Μόντρεαλ το 1885. Η ευλογιά ήταν μια ασθένεια που θέριζε τους προηγούμενους αιώνες, στέλνοντας στον άλλο κόσμο το 15% των ασθενών και άφηνε πολλά σημάδια σε έως και το 80% όσων επιζούσαν και οι οποίοι μαζί με τα σημάδια αποκτούσαν και ανοσία απέναντι στην ασθένεια.

Τον Μάρτιο του 1885, ένας εργαζόμενος στον σιδηρόδρομο έφερε την ευλογιά στο Μόντρεαλ και γρήγορα η ασθένεια εξαπλώθηκε. Οι αρχές της πόλης ξεκίνησαν τον εμβολιασμό του πληθυσμού όμως γρήγορα αναφέρθηκαν πολλά περιστατικά ερυσίπελας, μιας αρκούντως σοβαρής δερματικής πάθησης που αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, τα οποία εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν. Οι αρχές εκτίμησαν πως η αιτία του ερυσίπελα ήταν κάποιες κακές παρτίδες του εμβολίου και ανέστειλαν το πρόγραμμα εμβολιασμού για λίγους μήνες, διάστημα αρκετό για τους αντιεμβολιαστές να διαδώσουν πως τα κρούσματα της δερματικής πάθησης ήταν παρενέργεια του εμβολίου. Όπως αποδείχθηκε αργότερα, οι κακές συνθήκες υγιεινής ήταν η αιτία του κακού. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς η επιδημία της ευλογιάς είχε εξαπλωθεί για τα καλά, οι δυνατότητες για καραντίνα ήταν πολύ περιορισμένες και οι αρχές αποφάσισαν τον υποχρεωτικό, πια, εμβολιασμό. Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, ένας μεγάλος αριθμός διαδηλωτών πολιόρκησε το κτίριο της υγειονομικής υπηρεσίας και το κατέστρεψε.

Ο όχλος απώθησε τις αστυνομικές δυνάμεις και προκάλεσε ζημιές σε φαρμακεία που διέθεταν το εμβόλιο και η κατάσταση τέθηκε εκτός ελέγχου με διαδηλωτές να ανοίγουν πυρ κατά των αστυνομικών και να τραυματίζουν τον αρχηγό των σωμάτων ασφαλείας της πόλης. Χρειάστηκε να εμφανιστεί ο στρατός γύρω από τα δημόσια κτίρια της πόλης και να δοθούν περίστροφα στην υγειονομική αστυνομία (υπήρχε και τέτοια). Οι ταραχές δεν επαναλήφθηκαν, όμως στο Μόντρεαλ πέθαναν εξαιτίας της επιδημίας 3.259 άνθρωποι, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην επαρχία του Κεμπέκ άγγιξε τις 6.000. Οι αρχές των καναδικών επαρχιών νομοθέτησαν τη δυνατότητα υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν η αντιεμβολιαστική λίγκα κατόρθωσε να άρει την υποχρέωση εμβολιασμού των μικρών παιδιών για να πάνε στο σχολείο.

Το γύρισμα του αιώνα δεν βελτίωσε την κατάσταση και η αρνητική στάση έναντι του εμβολίου της ευλογιάς συνεχίστηκε και στον 20ο αιώνα. Οι New York Times περιγράφουν μία συνεδρίαση της Φιλοσοφικής Ένωσης του Μπρούκλιν όπου ένας ομιλητής προσφέρει 1.000 δολάρια σε όποιο νοσοκομείο διέθετε πέντε γιατρούς που μετά τον εμβολιασμό τους θα λάμβαναν τον ιό της ευλογιάς. Αν τρεις στους πέντε δεν αρρώσταιναν, ο ομιλητής θα παρέδιδε το συγκεκριμένο ποσό στο νοσοκομείο.

Από τους New York Times

Με επεισόδια σαν αυτά, είναι να απορεί κανείς πώς, τελικά, το 1980 πιστοποιήθηκε η εξάλειψη της ευλογιάς. Αλλά σίγουρα εξηγεί πολλά από τα επεισόδια που ζήσαμε στον καιρό μας για το εμβόλιο του κορονοϊού.