Η αλήθεια για τον Αϊ Βασίλη

Την οποία μπορείς να πεις στα παιδιά…

Η λίστα των βασικών ψεμάτων με τα οποία έρχεται ο άνθρωπος αντιμέτωπος στη ζωή ξεκινάει με το θέμα της αναπαραγωγής (πελαργοί και, παλαιότερα, λάχανα, πρωταγωνιστούσαν), συνεχίζεται με τον Αϊ-Βασίλη και ακολουθούν θέματα που βασικά σχετίζονται με την εφηβεία και την ενήλικη ζωή, γνωστά όλα αυτά.

Οπότε όταν το παιδί που μάλλον είναι κάπου στα 7, 8 ή 9 του χρόνια έρχεται και σε ρωτάει «μπαμπά, υπάρχει Αϊ Βασίλης» είναι μάλλον η στιγμή που ωριμάζουν οι συνθήκες για την κατάρριψη του δεύτερου μύθου της λίστας.

Φυσικά μπορείς να πεις κάτι σαν «βεβαίως και δεν υπάρχει, τα δώρα τα φέρνουμε η μαμά και εγώ που μας βγαίνει η πίστη στη δουλειά» αλλά ίσως οι συνθήκες να φέρεις το παιδί αντιμέτωπο με τις σκληρές αλήθειες της απασχόλησης να μην είναι εξίσου ώριμες με εκείνες που αφορούν στην ύπαρξη του δημοφιλούς αγίου.

Στην πραγματικότητα μπορείς να πεις την αλήθεια. Οτι, δηλαδή, όλοι μας έχουμε την ευκαιρία τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο να προσφέρουμε χωρίς να περιμένουμε σώνει και καλά ανταπόδωση και πως έμπνευση σε αυτό το δώσιμο μας δίνει ο μύθος του δωροκομιστή Αϊ-Βασίλη. Αρα, ο Αϊ-Βασίλης είναι εμείς, απλό, ξεκάθαρο χωρίς φτηνά κόλπα.

Καλό θα ήταν να διευκρινίσεις πως οι νόμοι της Φυσικής έχουν αποδείξει πως δεν είναι εφικτή η πτήση ταράνδων και ελκήθρων. Αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα…