Αρχική » Γράμματα στον Άι Βασίλη

Γράμματα στον Άι Βασίλη

by nikos

          

Τον Δεκέμβριο του 2010 τα Ελληνικά Ταχυδρομεία παρουσίασαν μια ειδική έκδοση-λεύκωμα με τίτλο Γράμματα στον Άι Βασίλη, που περιλαμβάνει εκατοντάδες γράμματα που έστειλαν στον μάλλον δημοφιλέστερο άγιο, παιδιά αλλά και μεγαλύτεροι.

Είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον να διαβάζεις γράμματα που ξεκινούν με την παραδοχή “αν και δεν πιστεύω ότι υπάρχεις” και να καταλήγουν με επιθυμίες και ευχές που ξεκινούν από ένα κλασικό δώρο όπως ένα παιχνίδι και φτάνουν σε πολύ πιο δύσκολα θέματα όπως ο μπαμπάς, η μαμά, ο παπούς ή η γιαγιά που “είναι ψηλά στον ουρανό”.

Η… γραμματέας του Άι-Βασίλη

Τύχη αγαθή το είχε φέρει να δούμε από κοντά ορισμένα από τα γράμματα στον Άι Βασίλη και να ξεχωρίσουμε μερικά που αργότερα συμπεριλήφθηκαν στην ειδική έκδοση που είχε επιμεληθεί για λογαριασμό των ΕΛΤΑ η Βούλα Θεοτοκάτου-Τσαπάρα, πρώην υπεύθυνη του γραφείου δημοσίων σχέσεων των Ταχυδρομείων. Η ίδια ήταν η καλύτερη βοηθός του Άϊ-Βασίλη στη διαχείριση της ογκώδους αλληλογραφίας του και όταν βρεθήκαμε για ένα ρεπορτάζ για την Ελευθεροτυπία το 2006 είχε πει πως «κάθε χρόνο παίρνουμε ακόμη και 150.000 γράμματα και, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έρχονται και επιστολές από παιδιά μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα. Υπάρχουν γράμματα στα ρωσικά, στα αλβανικά, στα πολωνικά, δεν έχει σημασία αν τα παιδιά είναι χριστιανοί ή όχι, ο Αϊ-Βασίλης είναι ο άγιος όλων των παιδιών».

Από το καλάθι των αχρήστων στο λεύκωμα

«Πάντα έγραφαν τα παιδιά γράμματα στον Αϊ-Βασίλη και μέχρι πριν από 16-17 χρόνια κατέληγαν στην υπηρεσία των άχρηστων αντικειμένων. Εκείνη την εποχή, γύρω στο 1990, έπεσαν κατά τύχη στα χέρια μου κάποιες επιστολές, γύρω στις 40 και απαντήσαμε σε καθεμία από αυτές. Από τον επόμενο χρόνο βγάλαμε μια εντολή προς τα υποκαταστήματα ώστε όποιο γράμμα είχε ως παραλήπτη τον Αϊ-Βασίλη να φτάνει σε εμάς»

Μην ξεχνάτε τη διεύθυνση

Αυτό που φαίνεται πως έχει μεγάλη σημασία είναι τα γράμματα στον Άι Βασίλη να έχουν διεύθυνση αποστολέα.

«Θέλουμε να απαντήσουμε σε όλους αλλά δυστυχώς το 1/3 των επιστολών δεν έχουν πλήρη στοιχεία αποστολέα. Γράφει το παιδί ότι μένει σε μια οδό π.χ. την Ελευθ. Βενιζέλου, ξέρετε πόσες Ελευθ. Βενιζέλου έχει στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη;».Ενα άλλο θέμα είναι η ίδια η διεύθυνση του Αϊ-Βασίλη, όπως αναγράφεται στο φάκελο. «Αλλα γράφουν πως είναι η Καισάρεια, άλλα πως είναι ο Β. Πόλος, το 7ο σύννεφο δεξιά, τα χιόνια, ο ουρανός, η Λαπωνία ή η… Λακωνία, στο τέλος όμως φτάνουν σε εμάς», έλεγε η Β. Θεοτοκάτου προ 11 ετών. Ελπίδα, τα ΕΛΤΑ να κρατάνε την παράδοση. Το 2012, για παράδειγμα, τα ΕΛΤΑ οργάνωσαν διαγωνισμό καλώντας μικρούς και μεγάλους να γράψουν ένα γράμμα στον Άι Βασίλη. Αλλά στα χρόνια που ακολούθησαν δεν αντιληφθήκαμε να δόθηκε κάποια συνέχεια.

Ο λόγος στα γράμματα

Αυτά είναι μερικά από τα γράμματα των παιδιών, πατήστε σε μια εικόνα για μεγέθυνση.

You may also like

Leave a Comment