Αρχική » Facebook και Google εναντίον αντι-εμβολιαστών – Πολύ λίγο, πολύ αργά

Facebook και Google εναντίον αντι-εμβολιαστών – Πολύ λίγο, πολύ αργά

by nikos

Στη διάρκεια των τελευταίων 17 ετών το εμβόλιο της ιλαράς απέτρεψε 21,1 εκατ. θανάτους, ενώ ο αριθμός των θανάτων στην ίδια περίοδο είχε υποχωρήσει κατά 80%. Ωστόσο τίποτα από αυτούς τους αριθμού δεν απέτρεψε τη δημιουργία αντι-εμβολιαστικών ομάδων που χάρη στις δυνατότητες επικοινωνίας των κοινωνικών δικτύων οργανώθηκαν και άρχισαν να διαδίδουν τα μηνύματά τους σε όλο και ευρύτερο κοινό.

Η ιλαρά χτύπησε την περασμένη άνοιξη και την πόρτα της Ελλάδας με 3.220 κρούσματα στο διάστημα Μαϊου 2017-Ιουνίου 2018 με την εξαμηνιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ να αναφέρει δύο θανάτους.

Σε άλλες χώρες όπως η Ρουμανία η σοβαρότητα της επιδημίας ήταν μεγαλύτερη με περισσότερους από 45 νεκρούς.

Ωστόσο σε όλο αυτό το διάστημα οι αντι-εμβολιαστές έκαναν το δικό τους πάρτι στα κοινωνικά δίκτυα και με μεγάλη καθυστέρηση οι υπεύθυνοι διαχείρισης αποφασίζουν να λάβουν μέτρα. Η Google ανακοίνωσε προ ημερών πως δεν θα προβάλλονται διαφημίσεις στα βίντεο των αντι-εμβολιαστών στο YouTube και στο ίδιο μήκος κύματος το Facecbook ανακοίνωσε πως θα μειώσει τις δυνατότητες προβολής των αντι-εμβολιαστών, δεν θα επιτρέπει τη διανομή πιστοποιημένα ψεύτικων ειδήσεων για τα εμβόλια και θα διαγράφει λογαριασμούς που παραβιάζουν τους νέους κανόνες.

Είναι λογοκρισία; Φυσικά και όχι, διότι η λογοκρισία ασκείται από τις κρατικές αρχές. Δεύτερον το Facebook και κάθε ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορεί να ορίζει κανόνες και να διώχνει όποιον τους παραβιάζει με την ίδια λογική που κάποιος μπορεί να διώξει κάποιον από το σπίτι του για ανάρμοση συμπεριφορά.

Όμως μάλλον είναι αρκετά αργά. Οι αντι-εμβολιαστές μπορεί να υποστούν ένα σοκ, μπορεί φυσικά να φωνάξουν πως φιμώνονται αλλά θα βρουν σίγουρα τρόπο για να συντονίζονται, εντός και εκτός Facebook ή Google και να βρίσκουν υλικό για την προπαγάνδα τους.

Η ζημιά μάλλον έχει γίνει…

You may also like

Leave a Comment