Ένα κουτί γεμάτο σκουλίκια

Οι καραντίνες του 2020 και του 2021 έφεραν μαζί τους μια έκρηξη βίας που καταγράφηκε και σε στατιστικά στοιχεία, με αναφορές για αύξηση έως και 15% σε όλους τους δείκτες στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021.

Έκτοτε η κοινωνία πέφτει με διάφορες αφορμές από τα σύννεφα και η ενδεχόμενη επίκληση πως «τα ίδια συμβαίνουν και αλλού» κάθε άλλο παρά πείθει.

Στη δική μας κοινωνία ο σεξισμός και ο μισογυνισμός έχουν άπειρες ευκαιρίες έκφρασης και προβολής μιας κουλτούρας βιασμού, για να χρησιμοποιήσω τα λόγια της φιλολόγου Ειρήνης Πετρακάκη σε άρθρο της στο infokids.

Στα πολλά εντυπωσιακά και οι αναφορές «προβληματισμού» που ρίχνουν τη βαριά σκια στο θύμα. Φράσεις όπως «μα και αυτό το κορίτσι, μυαλό δεν είχε» ή «αλήθεια τι φορούσε», «τι ήθελε δύο το πρωί στο ξενοδοχείο», εντυπωσιάζουν που διατυπώνονται (και) από γυναίκες αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι πως αυτές οι αντιλήψεις βρίσκουν εύηκοα ώτα σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας και βρίσκουν εύκολα διέξοδο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για περαιτέρω διασπορά.

Υπάρχει προσπάθεια δικαιολόγησης του βιασμού; Δεν υπάρχουν έρευνες αλλά εντελώς εμπειρικά μάλλον θα απαντήσει κανείς καταφατικά. Υπάρχουν και εκείνοι που θα επιχειρήσουν να κάνουν πλάκα με τον βιασμό και το θύμα του βιασμού; Πάλι εντελώς εμπειρικά η απάντηση θα είναι καταφατική.

Ακόμα και στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και στις γυναικοκτονίες που καταγράφηκαν το 2021 υπάρχουν διατυπώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προσπαθούν να δικαιολογήσουν πράγματα που είναι αδύνατο να δικαιολογηθούν.

Τουλάχιστον με ένα σωστό μυαλό που μάλλον θα σκέφτεται πως κάποιος άνοιξε ένα κουτί της Πανδώρας γεμάτο σκουλίκια που κατακλύζουν την κοινωνία μας.

Υπάρχει και η περίπτωση του Ιταλού δικαστή που το 1999 έκρινε πως δεν μπορεί να υπάρξει βιασμός όταν το θύμα φοράει στενό τζιν παντελόνι και απάλλαξε τον θύτη. Λεπτομέρεια. Το έγκλημα είχε διαπραχθεί το 1992. Δεύτερη λεπτομέρεια. Η απόφαση ακυρώθηκε το 2008 με νεότερη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου. Λεπτομέρεια. Η απόφαση του 2008 απήχε 16 χρόνια από τη στιγμή που σημειώθηκε το έγκλημα.