Αρχική » Ένα ημερολόγιο για τα Χριστούγεννα

Ένα ημερολόγιο για τα Χριστούγεννα

by nikos

Το ημερολόγιο για τα Χριστούγεννα είναι πιο… λειψό και από αυτό του Φεβρουαρίου, αφού μετράει τις ημέρες από την 1η ως και την 25η Δεκεμβρίου. Μπορεί όμως να γίνει το ομορφότερο της χρονιάς.

Γνωστό ως Advent Calendar (ίσως Ημερολόγιο του Ερχομού;) μετρά τις τέσσερις εβδομάδες που ξεκινούν από την Κυριακή που είναι πλησιέστερη στην 30η Νοεμβρίου και τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα και καταλήγει στην ημέρα των Χριστουγέννων. 

Γρήγορη αναδρομή

Οι τέσσερις αυτές εβδομάδες, λένε οι ιστορικοί, εορτάζονταν από τους Χριστιανούς ήδη από τον 4ο αιώνα (μ.Χ. προφανώς), όμως εκείνοι που άρχισαν να δίνουν στις εβδομάδες αυτές μία περισσότερο εορταστική μορφή ήταν οι Γερμανοί Προτεστάντες που άναβαν κεράκια για να μετρούν τις ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με την ευρέως αποδεκτή ιστορία επί του  θέματος, ο Gerhard Land πήρε έμπνευση από το χρωματιστό ημερολόγιο που του είχε φτιάξει η μητέρα του και σε ένα ταμπλό αφιέρωσε ένα μικρό κουτί σε κάθε ημέρα. Ανοίγοντας το σκέπασμα του κουτιού αποκαλύπτονταν ένα σοκολατάκι. Αυτή η απλή κατασκευή με τα 24+1 πορτάκια έγινε μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία και στις δεκαετίες που ακολούθησαν εξαπλώθηκε δυτικότερα και έφτασε μέχρι τις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Αϊζενχάουερ να φωτογραφίζεται με ένα τέτοιο ημερολόγιο και με τα εγγόνια του μαζί.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να φτιάξεις το ημερολόγιο για τα Χριστούγεννα. Τα καταστήματα Harrods το 2007 έβγαλαν προς πώληση ένα ημερολόγιο ύψους περίπου 1,2 μέτρων κατασκευασμένο από ξύλο, με βιολογικά σοκολατάκια και με τιμή τα 50.000 δολάρια. Αλλά ας μη γινόμαστε τόσο υπερβολικοί. Με την ευκαιρία, ορισμένες από τις πιο τραβηγμένες προτάσεις για ημερολόγιο Χριστουγέννων βρίσκονται συγκεντρωμένες εδώ.

Φτιάξτο μόνος σου

Το δικό μας ημερολόγιο για τα Χριστούγεννα είναι πιο… ταπεινό. Ως βάση χρησιμοποιήθηκε ένα κομμάτι κοντραπλακέ διαστάσεων 70×50 ((κόστους κάτω των 2 ευρώ) που μετά από ένα βάψιμο και την προσθήκη ολίγης καλλιτεχνικής δημιουργίας αποτέλεσε τη βάση στην οποία τοποθετήθηκαν 24 κουτάκια (κόστοςυ 7 ευρώ συνολικά, πωλούνται σε καταστήματα με είδη συσκευασίας. Τέτοια καταστήματα υπάρχουν τόσο στο κέντρο όσο και στην Αγίας Παρασκευής κοντά στον ομώνυμο σταθμό του μετρό). 

Για να γίνει το αποτέλεσμα περισσότερο γιορτινό, χαρτιά ντεκουπάζ ανέλαβαν να κάνουν τα γκρί-καφέ κουτιά περισσότερο ευχάριστα στο μάτι. Κόστος χαρτιών, περίπου 10 ευρώ και μαζί με την κόλλα, 13 ευρώ, ενώ ο χρόνος που χρειάστηκε ήταν περίπου δύο ώρες. 

Το ευκολότερο και πιο γρήγορο κομμάτι της κατασκευής ήταν η τοποθέτηση των κουτιών στο κοντραπλακέ, με πιστόλι σιλικόνης (χειροτεχνιών, όχι το άλλο που χρησιμοποιείται στις οικοδομικές δραστηριότητες) και πινέζες για ασφαλέστερη στερέωση. Ενδιαφέρον το αποτέλεσμα…

You may also like