Αρχική » Έχετε μαθηματικό άγχος; Δεν είστε μόνοι

Έχετε μαθηματικό άγχος; Δεν είστε μόνοι

by admin

Εξισώσεις, διανύσματα, ρητοί αριθμοί, ρίζες, ομώνυμα και ετερώνυμα κλάσματα – αν όλα αυτά προκαλούν ακόμα και ταχυκαρδίες ή ιδρώτα σε εσάς ή τα πιτσιρίκια γύρω σας, η επιστήμη μπαίνει ορμητικά στη σκηνή και βοηθάει την κατάσταση.

Είναι πιθανό να πάσχετε από άγχος των μαθηματικών, το οποίο είναι μια μάλλον συνηθισμένη κατάσταση καθώς ως και ένας στους τρεις (ή τριάντα στους εκατό) λέει πως νιώθει άβολα μπροστά στους αριθμούς. Το άγχος εκδηλώνεται ακόμα και σε παιδιά ηλικίας έξι ετών. Οι σχετικές καταγραφές που έχουν γίνει σε εγκεφάλους ανθρώπων που ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν σε διάφορες έρευνες επί του θέματος, έδειξαν πως όσοι βιώνουν αυτή την κατάσταση άγχους εμφανίζουν αυξημένη δραστηριότητα στην αμυγδαλή, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία του φόβου. Για να το θέσουμε πιο απλά, πολλά έχουν δει τα μάτια μου αλλά αυτή η εξίσωση μου φέρνει τρόμο και το μόνο που θέλω να κάνω είναι να τρέξω να χαθώ από τα μάτια της. Δύσκολο να το κάνεις αυτό όταν βρίσκεσαι στο θρανίο της σχολικής τάξης ή στον πίνακα πρόσωπο με πρόσωπο με τα πρόσημα.

Αν ψάχνεις έναν κάπως ολοκληρωμένο ορισμό για το μαθηματικό άγχος, ως τέτοιο ορίζεται ένα αίσθημα έντασης και ανησυχίας που παρεμποδίζει τον χειρισμό των αριθμών και την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων σε ένα ευρύ φάσμα της καθημερινότητας και της ακαδημαϊκής ζωής. Δεν τα λέω από το κεφάλι μου, ορίστε και η πηγή.

Ο καθηγητής ψυχολογίας Daniel Ansari από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο λέει στους New York Times πως η γνωριμία των παιδιών με τα μαθηματικά πρέπει να γίνεται με μια αίσθηση περιπέτειας και πως η πίεση δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ακόμα χειρότερα, αν είσαι μπαμπάς ή μαμά με μαθηματικό άγχος καλύτερα να αποφεύγεις να βοηθήσεις το παιδί γιατί, ας το παραδεχθούμε, δεν αισθάνεσαι καλά με το θέμα των αριθμών και αντί να βοηθήσεις μάλλον θα τα κάνεις χειρότερα.

Ωραία όλα αυτά αλλά πώς ξεπερνάς το μαθηματικό άγχος; Το πανεπιστήμιο Weber έχει έναν δεκάλογο συμβουλών από τις οποίες κάποιες μπορεί να βοηθήσουν, όπως π.χ. αυτή που προτείνει να ασχολείται κανείς με τα εύκολα προβλήματα πριν προχωρήσει στην απόπειρα επίλυσης των πιο δύσκολων. Πιο πολύ σημασία όμως έχει η κατάρριψη ορισμένων μύθων όπως αυτοί που υποστηρίζουν πως ή το έχεις από γεννησιμιού σου το μαθηματικό μυαλό ή όχι ή πως δεν μπορείς να είσαι δημιουργικός άνθρωπος χωρίς να έχεις μια καλή σχέση με τα μαθηματικά.

Το πανεπιστήμιο Ferris από την πλευρά του θυμίζει πως δεν υπάρχει μόνον ένας τρόπος για να λύσεις ένα πρόβλημα και πως ένας τρόπος για να αντιμετωπίσεις το μαθηματικό άγχος είναι να δεις τα Μαθηματικά ως μια ξένη γλώσσα.

Aκόμα και αν αυτή μοιάζει στα αυτιά σου σαν τη γλώσσα των Κλίνγκον

You may also like