Home Daddy Cool Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μπριζόλας

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μπριζόλας

by nikosmoumouris

Αν κάποιος καταναλώνει μια μπάρα σοκολάτα την εβδομάδα, στο τέλος του έτους θα έχει συνεισφέρει 80 κιλά αερίων του θερμοκηπίου που θα έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα, ενώ για την παραγωγή της συγκεκριμένης γλυκιάς απόλαυσης θα χρειαστούν 5.666 λίτρα νερού.

Ο υπολογιστής περιβαλλοντικού αποτυπώματος που σχεδίασε το BBC λαμβάνει υπόψιν έρευνα της Οξφόρδης σχετικά με την επίπτωση που έχει στο περιβάλλον η σύγχρονη διατροφή, ουσιαστικά η διαδικασία παραγωγής.

ΕίδοςΣυχνότηταΠαραγωγή CO2 (kg)Ισοδύναμο ταξίδι με αυτοκίνητο (χλμ)Κατανάλωση νερού (lt)Χρήση γης
ΜπανάναΚαθημερινά251023.334
ΜήλοΚαθημερινά12825.245
Μίαφέτα ψωμίΚαθημερινά211448.995
Ενα ποτήρι γάλαΚαθημερινά22993645733652 τ.μ.
Πατάτες3-5 / εβδομάδα940
Ζυμαρικά3-5 / εβδομάδα2510311.997
Ρύζι1-2 / εβδομάδα2610713.153
1 μπάρα σοκολάτα1-2 / εβδομάδα803305.666
Μοσχάρι1-2 / εβδομάδα6042.4821.735 τμ.
Κοτόπουλο1-2 / εβδομάδα1064387.134
Αβγά1-2 / εβδομάδα431795.381
Τυρί (30 γραμμάρια)3-5 / εβδομάδα20182747259740 τ.μ.
Ντομάτες3-5 / εβδομάδα341436153
Χοιρινό1-2 / εβδομάδα14057720.519

Συνολικά το 26% των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου προέρχεται από τον τομέα των τροφίμων και από αυτό το ποσοστό περισσότερο από μισό, το 58% για την ακρίβεια, προέρχεται από ζωικά προϊόντα. Το μισό της συμμετοχής της ζωικής παραγωγής έρχεται από την εκτροφή βοοειδών, κατσικιών και αρνιών, υποστηρίζει η έρευνα. Σε σχέση με το σύνολο των αερίων του θερμοκηπίου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, το 7,5% είναι από τα βοοειδή και τα αμνοερίφια που λένε και στη Βαρβάκειο.

Η μελέτη και η ανάλυση των δεδομένων δείχνουν να συμφωνούν με τις συστάσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που προτείνει τη μείωση στην κατανάλωση κρέατος, γάλακτος, τυριού και βουτύρου, την αύξηση στη χρήση τροφίμων που παράγονται τοπικά και προϊόντων που βρίσκονται στην εποχή τους (και όχι, ας πούμε, ντομάτες το καταχείμωνο).

You may also like