Γνωριμία με τα μπισκότα Anzac

Μπισκότα Anzac

Η επιστροφή στο σχολείο έκανε την εμφάνισή της στο βάθος του ορίζοντα και έρχεται με μεγάλα βήματα και μαζί της επιστρέφει στο σπίτι η τελετουργία των οργανωμένων πρωινών, μεσημεριανών και βραδινών γευμάτων. Τα μπισκότα Anzac έχουν ένα όνομα που τα αδικεί, διότι παραπέμπει σε φάρμακο για το στομάχι. Δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Πρόκειται για μια ακόμα δημιουργία που δικαιώνει το ηροδότειο “πόλεμος πατήρ πάντων”, όπως προκύπτει από την ανάγνωση του σχετικού λήμματος στην Wikipedia.
Η συνταγή για τα μπισκότα εμφανίστηκε το 1915-1917 όταν στρατιώτες από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία εκστράτευσαν στο πλευρό της Αντάντ στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι γυναίκες των στρατιωτών έστελναν τα συγκεκριμένα μπισκότα διότι α) φτιάχνονται εύκολα και γρήγορα σε μεγάλες ποσότητες, β) δεν περιέχουν αυγά ή γάλα και δεν χαλάνε εύκολα, και γ) ως συνέπεια του β) άντεχαν το μακρύ ταξίδι από την πατρίδα έως το μέτωπο.
To Anzac προκύπτει από τα αρχικά των ενόπλων δυνάμεων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας και για να φτιάξεις τα συγκεκριμένα μπισκότα θα χρειαστείς λιγότερο από 10 λεπτά προετοιμασίας συν άλλα 10 λεπτά ψησίματος. Υπάρχουν πάρα πάρα πολλές παραλλαγές, όπως αυτή εδώ:

  • 100 γραμμάρια αλεύρι
  • 85 γραμμάρια τριμένη καρύδα
  • 85 γραμμάρια βρώμη (από αυτή τη συσκευασμένη που θα βρεις στα ράφια με τα δημητριακά)
  • 100 γραμμάρια καστανή ζάχαρη (υπάρχει και εναλλακτική εξηγουμαστε οσονούπω)
  • 125 γραμμάρια βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1 κουταλιά του γλυκού σόδα
Εκτέλεση
  • Σε μια λεκάνη ανακατεύεις το αλεύρι, την καρύδα, τη βρώμη και τη ζάχαρη.
  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και στρώνεις λαδόκολλα σε ένα ταψί.
  • Λιώνεις σε μικρό κατσαρολάκι το βούτυρο ρίχνεις και το μέλι, σε μέτρια φωτιά να μην το κάψεις, με το που θα λιώσει ρίξε τη σόδα, θα αρχίσει να αφρίζει, σβήσε τη φωτιά και ρίξε το λυωμένο μείγμα στη λεκάνη.
  • Ανακατεύεις καλά, θα προκύψει κάτι σαν ζύμη που δεν είναι ενιαία, ουσιαστικά για μια μάζα από ψίχουλα μιλάμε.
  • Στο σημείο αυτό, ή θα βάλεις γάντια μιας χρήσης και θα αρχίσεις να πλάθεις μικρά μπαλάκια σαν κεφτεδάκια φαντάσου που θα τα πιέσεις λίγο και θα τα αφήνεις ένα ένα στο ταψί ή θα πάρεις δυο κουταλάκια και θα προσπαθήσεις να σχηματοποιήσεις μπαλάκια που θα τα αφήνεις πάλι στο ταψί. Η πρώτη λύση είναι πιο απλή και λιγότερο μπελαλίδικη, μάλλον.
  • Βάζεις το ταψί στον φούρνο, αφήνεις να ψηθούν όχι περισσότερο από 12 λεπτά. Τα βγάζεις και καλό είναι στο σημείο αυτό να μην τα αγγίξεις, θα είναι έτοιμα να διαλυθούν. Άφησέ τα να κρυώσουν.

Αν αντί για καστανή ζάχαρη χρησιμοποιήσεις λευκή, το αποτέλεσμα θα είναι ένα πιο τραγανό και μάλλον πιο σκληρό μπισκότο.
Σε κάθε περίπτωση τα μπισκότα Anzac συντηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό είναι το καλό νέο. Το κακό νέο είναι πως είναι νόστιμα τα άτιμα και μπορεί να τα κάνεις μια χαψιά…
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *