Home Daddy Cool Χιονάκι στην κουζίνα

Χιονάκι στην κουζίνα

by nikosmoumouris
χιονούλες

Δώσε βάση πατέρα και θα μας θυμηθείς.
Θα χρειαστείς τα εξής:

  • 180 γραμμάρια φρέσκο γάλα
  • 25 γραμμάρια μαγιά φρέσκια (θα τη βρεις στα ψυγεία των σουπερ-μάρκετ)
  • 70 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο (όταν λέμε βούτυρο εννοούμε βούτυρο), να μην καίει (βάλε το σε ένα μπρίκι πάνω από το γκαζάκι και όταν αρχίσει να τσιτσιρίζει τράβηξέ το από τη φωτιά και ανακάτεψε με ένα κουταλάκι μέχρι να λειώσει)
  • 1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 1 αβγό (το μέσα του, όχι το έξω του)
  • 370 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 βαθύ κατσαρολάκι
  • 250-400 γραμμάρια καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
  • ζάχαρη άχνη

 
Βάζεις σε μια λεκάνη το αλεύρι, τη ζάχαρη,  το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Κάνε κάτι σαν λακουβίτσα στο κέντρο του αλευριού.
Ζεσταίνεις το γάλα να γίνει χλιαρό (αυτό που λέμε βάζεις το δάχτυλο και δεν νιώθει διαφορά θερμοκρασίας). Το βγάζεις από τη φωτιά και διαλύεις μέσα τον κύβο της φρέσκιας μαγιάς. Στην αρχή θα πάει να σου κάνει κόνξες, να επιμείνεις, η επιμονή είναι αρετή. Σε 2-3 λεπτά η μαγιά έχει διαλυθεί.
Ρίξε το μίγμα γάλακτος-μαγιάς μέσα στη λακουβίτσα, το αβγό (χωρίς τα τσόφλια) και το λιωμένο βούτυρο.
Αν έχεις μίξερ βάλε το γάντζο και άρχισε να ανακατεύεις (μην ξεχάσεις να καθαρίσεις μετά). Εναλλακτικά, μπορείς να ζυμώσεις με τα δυο σου τα χεράκια, είναι πολύ χαλαρωτικό.
Θα προκύψει μια μπάλα που θα κολλάει λιγουλάκι στα τοιχώματα, αλλά αν την αφήσεις ήσυχη δεν θα χάνει το σχήμα της. Είσαι σε καλό δρόμο. Ασε τη λεκάνη σκεπασμένη με μια πετσέτα από πάνω σε μια γωνιά για κανένα τεταρτάκι (ίσα που προλαβαίνεις να καθαρίσεις τον χαμό που έκανες στην κουζίνα, αν έκανες).
Πέρασε το τέταρτο; Πιάσε ένα ταψί, στρώσε το με λαδόκολλα και φτιάξε μικρά μικρά μπαλάκια (αν έχεις ζυγαριά κουζίνας, υπολόγιζε 18-20 γραμμάρια κάθε μπαλάκι, αλλιώς να είναι κοντά στο μέγεθος καρυδιού).Εδώ μπορούν άνετα να σε βοηθήσουν τα παιδιά. Βάλε τα μπαλάκια στο ταψί και όταν τελειώσεις σκέπασε τα με μια πετσέτα και βάλε τα στον σβηστό φούρνο.
Σε 40 λεπτά θα έχει κάνει η μαγιά το μαγικό της και τα μπαλάκια θα έχουν φουσκώσει.
Πιάσε το κατσαρολάκι βάλε μέσα το καλαμποκέλαιο και βάλε το στη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά (ρίξε από πριν 2-3 σταγόνες νερό και όταν ακούσεις το λάδι να κάνει “κρατς πλατς” είναι σχεδόν έτοιμο) βάλε μέσα με τη βοήθεια ενός κουταλιού 4-5 μπαλάκια. Στο μισό με ένα λεπτό τούμπαρέ τα με τη βοήθεια του κουταλιού πάλι για να ψηθούν απ’ όλες τις πλευρές. Πρέπει να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Βγάλε τα μπαλάκια και βάλε τα σε μια πιατέλα που έχεις στρώσει από πριν χαρτί κουζίνας (να τραβήξουν τα λάδια). Επανάλαβε το τηγάνισμα μέχρις εξαντλήσεως των αποθεμάτων.
Όταν τελειώσεις σβήσε το μάτι, βάλε το κατσαρολάκι σε μιαν άκρη. Πιάσε την πιατέλα, πιάσε και ένα σουρωτήρι (αυτό για τα χαμομήλια, όχι το άλλο για τα μακαρόνια) και ξεκίνα να ρίχνεις τη ζάχαρη την άχνη από πάνω. Κούνησε και λίγο την πιατέλα να πασπαλιστούν τα -πώς να τα πούμε αυτά τώρα;- τα ντονατσάκια. Άλλοι τα λένε χιονούλες. Είναι καλόβολα γλυκά, πάντως, δεν θα παρεξηγηθούν όπως και αν τα πεις.
Ξεκινάτε να τρώτε αμέσως. Τα φυλάς σε ένα κουτί που κλείνει καλά αφού κρυώσουν. Αλλιώς σε θερμοκρασία δωματίου αντέχουν καλά για μία ημέρα, τη δεύτερη είναι κομματάκι κουρασμένα και την τρίτη είναι έτοιμα να παίξεις πινγκ-πονγκ.

You may also like

Leave a Comment