Αρχική » 160 χρόνια Made in Greece

160 χρόνια Made in Greece

by nikos

Η έκθεση  “160 χρόνια Made in Greece” που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, παραπέμπει λίγο στην περσινή έκθεση για τη δεκαετία του ’80, αλλά σε αντίθεση με αυτή πηγαίνει πολύ πιο πίσω στον χρόνο και φτάνει ως τον 19ο αιώνα. Δεν είναι το ίδιο απλωμένη, καθώς αυτή εδώ καταλαμβάνει μόνο δύο κτίρια του συγκροτήματος, στα οποία όμως θα δεις, θα γνωρίσεις και, αν είσαι στα μεσήλικα του βίου σου σίγουρα θα θυμηθείς πολλά. 
Βεβαίως, η έκθεση εστιάζει στα θετικά σημεία. Την πορεία της χώρας προς την βιομηχανική πρόοδο, τους οραματιστές (γνώριζες για παράδειγμα πως το Νεώριο Σύρου ήταν η “θερμοκοιτίδα” που δημιούργησε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κυκλοφόρησε στη Βρετανία;), τους δημιουργούς, τα μεγάλα “τζάκια”, τα μεγάλα ονόματα εταιρειών,κάποιες από τις οποίες βρίσκονται ακόμα μαζί μας, ίσως με πιο μοντέρνα λογότυπα ή με αλλαγές στο ιδιοκτησιακό του καθεστώς αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μαζί μας. Βιοχάλκο, Μίσκο, Παπαδοπούλου, Κύκνος, Μυτιληναίος, Βαράγκης, είναι μερικά από τα ονόματα που βρίσκονται αδιαλείπτως τριγύρω μας τις τελευταίες πολλές δεκαετίες. ‘Αλλα, όπως η Εσκιμό, επιχειρούν την επιστροφή τους στην καθημερινότητά μας μετά από πολυετή απουσία και άλλα ονόματα έχουν περάσει δια παντός στο παρελθόν, με κορυφαίο παράδειγμα ίσως αυτό της Πειραϊκής-Πατραϊκής. Για τους νοσταλγούς του παρελθόντος, προβάλονται σε tablets τηλεοπτικές διαφημίσεις από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, με χαρακτηριστικότερες εκείνες για τις σχολικές ποδιές Λάουρα της Πειραϊκής-Πατραϊκής και των μακαρονιών Μίσκο με την αναφορά στον μοναχό Ακάκιο. Βεβαίως η έκθεση αποφεύγει τις αναφορές στα κακώς κείμενα, στο πώς για παράδειγμα η Πειραϊκή-Πατραϊκή αποτέλεσε τη “ναυαρχίδα” των προβληματικών επιχειρήσεων της δεκαετίας του ’80 ή τι σήμαινε σε απώλειες ανθρώπων και σε περιβαλλοντικό κόστος η εκβιομηχάνιση της χώρας. Μπορεί, ίσως, κάποιος να φανταστεί τον αντίκτυπο βλέποντας φωτογραφίες από έργα κατασκευής ή εργαλεία από μια άλλη εποχή που η ασφάλεια στον χώρο εργασίας ήταν κάτι σαν πολυτέλεια. Για τον προσεκτικό επισκέπτη, η έκθεση έχει επίσης αναφορές στην οργάνωση των εργατών και στη δημιουργία των σωματείων που δημιουργήθηκαν στις εργατουπόλεις και τις βιομηχανικές μονάδες στις αρχές, κυρίως, του 20ου αιώνα και ίσως μια επόμενη έκθεση για τη βιομηχανική εξέλιξη της Ελλάδας θα ήταν καλό να είχε εκτενέστερες αναφορές.
Στις αίθουσες των δύο κτιρίων ένα παιδί (και οι μεγάλοι βεβαίως) έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από πολύ κοντά ορισμένα υλικά όπως ο βωξίτης, η αλουμίνα, το κωκ (το βιομηχανικό, όχι το φαγώσιμο), το σιδηρονικέλιο ή το κασμίρ. Δείγματα από αυτά -και αρκετά ακόμα- υλικά βρίσκονται στη διάθεση του κοινού με την προτροπή να τα αγγίξουν, σε αντίθεση με τα εκθέματα τα οποία είναι είτε κλεισμένα σε διαφανείς θήκες είτε -τα μεγαλύτερα- συνοδεύονται από την προτροπή του μην αγγίζετε. Δείτε μερικά από τα εκθέματα της έκθεσης Made in Greece. 
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”1″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”1″ template=”/var/www/vhosts/mydad.gr/httpdocs/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/imagebrowser-caption.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
 
Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 25 Μαρτίου 2018. Τιμή εισιτηρίου 4 ευρώ για τους ενήλικες, 2,5 ευρώ για τα παιδιά. Υπάρχει δυνατότητα ξεναγήσεων κατόπιν συνεννόησης. Δείτε περισσότερα στο site της Τεχνόπολης και του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.

You may also like