Αρχική » Ψέματα, ψέματα, φταίω εγώ που σ' έμαθα…

Ψέματα, ψέματα, φταίω εγώ που σ' έμαθα…

by nikos

Αραγε οι -ας τις πούμε- “μη αλήθειες” που λέμε στα παιδιά μπορούν να τα επηρεάσουν σε βαθμό που και αυτά να αραδιάζουν ψέματα;
Να μια καλή ερώτηση και δύο ψυχολόγοι, η Chelse Hays και η Leslie Carver, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια αναζήτησαν απαντήσεις.
Χρειάστηκαν τη βοήθεια 186 παιδιών ηλικίας 3 έως 7 ετών για αυτό το πείραμα:
Στα μισά παιδιά τους είπαν πως στο διπλανό δωμάτιο υπήρχε ένα μπολ με γλυκά. Όταν τα παιδιά πήγαιναν στο δωμάτιο η ερευνήτρια παραδέχθηκε πως τους είπε ψέματα και πως θα παίξουν ένα παιχνίδι. Στα άλλα μισά παιδιά δεν τους έταξαν γλυκά, τους είπαν απευθείας για το παιχνίδι που θα έπαιζαν. Ολα τα παιδιά (και αυτά που εξαπατήθηκαν και τα άλλα) κάθισαν με την πλάτη προς τους ερευνητές προσπαθώντας να μαντέψουν από διάφορους ήχους που άκουγαν έναν δημοφιλή χαρακτήρα από παιδικές σειρές, όπως ο Elmo από το Sesame Street ή ο Γουίνι. Κάπου στα μισά όμως η ψυχολόγος έλεγε πως πρέπει να βγει για λίγο από το δωμάτιο και παρακαλούσε τα παιδιά να μην κρυφοκοιτάξουν για να δουν τον χαρακτήρα που θα έπρεπε να μαντέψουν. Κρυφές κάμερες έδειξαν πως με την αποχώρηση του ενηλίκου σχεδόν όλα τα παιδιά κρυφοκοίταξαν (έκαναν ζαβολιά δηλαδή). Τα μικρότερα παιδιά μάλιστα ήταν πιο πιθανό να το πράξουν σε σχέση με τα μεγαλύτερα.
Επιστρέφοντας η ψυχολόγος ζήτησε από τα παιδιά να πουν αν κρυφοκοίταξαν ή όχι και εδώ φτάνουμε στο ζουμί:
Το 88% των παιδιών ηλικίας 5-7 ετών στα οποία τους είχαν αρχικά υποσχεθεί -ψευδώς- το μπολ με τα γλυκά είπε ψέματα. Το αντίστοιχο ποσοστό στα παιδιά που δεν είχαν εξαπατηθεί με την ψεύτικη υπόσχεση ήταν 65%.
Στα μικρότερης ηλικίας παιδιά, όμως (3-5 ετών δηλαδή) το ποσοστό ψεύδους έπεσε στο 50% ασχέτως του αν οι ερευνητές τα είχαν εξαπατήσει νωρίτερα ή όχι με το μπολ των γλυκών.
Για το θέμα, το New Republic επικαλείται παλαιότερες έρευνες σύμφωνα με τις οποίες μάλλον γεννιόμαστε με μια κλίση προς την αλήθεια, όμως γρήγορα, από τα 4 και μετά, μας παίρνει η κάτω βόλτα και φτάνουμε κοντά στην ενηλικίωση για να έρθουμε στα συγκαλά μας.

You may also like

Leave a Comment