Αρχική » Φοβάται το νερό. Τι κάνουμε;

Φοβάται το νερό. Τι κάνουμε;

by nikos

Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι παραλίες ξεκινούν να γεμίζουν από οικογένειες που επιζητούν να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα – ωστόσο, για μερικά παιδιά το γεγονός αυτό αποτελεί πηγή άγχους και ανησυχίας. Πολλά από αυτά φοβούνται το νερό και αντιδρούν άσχημα και μόνο στην ιδέα να πλησιάσουν την θάλασσα. Βοηθήστε τα μικρά σας να ξεπεράσουν το φόβο τους με υπομονή κυρίως, παρέχοντας τους παράλληλα εναλλακτικούς τρόπους να διασκεδάσουν με την άμμο και τα παιχνίδια τους. Στην περίπτωση που επιμένετε ότι πρέπει να μπουν στο νερό, σκεφτείτε πρώτα ότι κάθε ηλικία χρειάζεται διαφορετικό χειρισμό.

  • Τα μωρά έχουν ανάγκη από εμπιστοσύνη. Μπείτε στο νερό μαζί, ήρεμα και παίξτε παρέα. Καθίστε στα ρηχά και με απαλές κινήσεις – πάντα με το παιδί αγκαλιά – παίξτε με το νερό χωρίς να επιχειρήσετε να βρέξετε το πρόσωπο ή το κεφάλι του. Μην αφήσετε την επαφή μαζί του και ποτέ μη το αφήσετε μόνο του στο νερό χωρίς επίβλεψη.
  • Τα νήπια ξεκινούν να διεκδικούν την ανεξαρτησία τους και συχνά θέλουν να μπουν στο νερό μόνα τους πριν ακόμη μάθουν να κολυμπούν. Μπορείτε να γεμίσετε μια μικρή πλαστική πισίνα με θαλασσινό νερό και να το αφήσετε να παίξει με τα παιχνίδια του εξερευνώντας παράλληλα τις δυνατότητες του. Καθίστεδίπλατουκαιπαίξτεπαρέα. Στο παιχνίδι επάνω, μπορείτε να πειραματιστείτε με λίγο νεράκι στο πρόσωπο. Καιπάλιμηναφήνετετοπαιδίχωρίςεπίβλεψη.
  • Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μαθαίνουν σταδιακά ότι οι πράξεις τους έχουν συνέπειες. Ενθαρρύνετε το παιδί να παίξει στα ρηχά με παιχνίδια που μπορούν να του μάθουν την αιτία και το αποτέλεσμα. Κουβαδάκια με τρύπες, νεροπίστολα, καραβάκια. Όλα αυτά θα του μάθουν εμπειρικά τις ιδιότητες του νερού και θα το κάνουν να ξεχάσει το φόβο του.
  • Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν περισσότερη διάθεση να πειραματιστούν, να ανταγωνιστούν τα άλλα παιδιά και να επιχειρήσουν να μάθουν να επιπλέουν ή να κάνουν βουτιές. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε πια, είναι να τα προσέχετε.

 
Να σημειώσουμε πως στην περίπτωση που μια κακή εμπειρία έχει πλήξει την εμπιστοσύνη του παιδιού προς εσάς, τότε θα είναι πολύ πιο δύσκολο να το κάνετε να ξεπεράσει το φόβο του. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας έχει ζητήσει να μη το αφήσετε από την αγκαλιά σας κι εσείς τελικά το αφήσετε, θα χρειαστεί πολύς χρόνο και κόπος να ανακτήσετε ξανά την εμπιστοσύνη του και να δει με θετικό μάτι το νερό.
Μερικοί τρόποι για να ξεπεράσει το φόβο

  • Αποσαφηνίστε το φόβο του παιδιού κάνοντας τον συγκεκριμένο. Φοβάται να κάνει βουτιά ή όταν μπαίνει νερό στα μάτια του;
  • Μην υποτιμάτε τον φόβο του. Για εκείνο, ο φόβος είναι αληθινός και είναι πολύ σημαντικό να νιώθει ότι δεν το κοροϊδεύετε κι ότι σέβεστε τα αισθήματα του.
  • Μην το πιέζετε. Μην επιτρέψετε στο παιδί να έρθει αντιμέτωπο με το φόβο του. Αν αντιδρά υπερβολικά ή είναι πολύ αγχωμένο, προσπαθήστε μια άλλη φορά.
  • Μην έχετε προσδοκίες. Παίξτε κοντά στο νερό χωρίς σχέδια και προγραμματισμούς.
  • Τέλος, δώστε εσείς το καλό παράδειγμα. Απολαύστε το μπάνιο σας και τις βουτιές σας. Έτσι θα καταλάβει ότι το νερό ίσως να μην είναι και τόσο τρομερό.

 
Photo credit: Rebecca Knowles 

You may also like

1 comment

Πάμε όλοι μαζί σε μια παραλία – My Dad 30/06/2017 - 17:20

[…] Πριν φύγεις, δες και το παλαιότερό μας και τώρα που το’φερε η κουβέντα, τι κάνουμε αν φοβάται το νερό; […]

Reply

Leave a Comment