Αρχική » Υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί στη Γαλλία

Υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί στη Γαλλία

by nikos

Είδαν και αποείδαν στη Γαλλία, σου λέει η ευγένεια εδώ δεν περνάει, οπότε άλλαξαν τροπάρι
Μετά από μια χρονιά με νεκρούς στην Ευρώπη από επιδημία ιλαράς (!) είναι καιρός να σταματήσουν τα αστειάκια για τους αντιεμβολιαστές και το “κίνημά” τους το οποίο έχει όπως φαίνεται πάρει διαστάσεις και δεν είναι μόνο μια φούσκα στα κοινωνικά δίκτυα όπως ίσως θα ευχόμασταν,.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ ανακοίνωσε την Τρίτη στη γαλλική Εθνοσυνέλευση πως από το 2018 ο εμβολιασμός των παιδιών θα είναι υποχρεωτικός για μια σειρά εμβολίων που ομόφωνα εγκρίνονται από τις υπηρεσίες υγείας. “Παιδιά πεθαίνουν από ιλαρά και αυτό είναι απαράδεκτο για τη χώρα του Παστέρ” είπε ο Φιλίπ και εδώ ο καλόπιστος αναγνώστης θα μπορούσε ίσως να διερωτηθεί τι έχει να πει για το θέμα η πατρίδα του Ιπποκράτη.
Ηδη στη Γαλλία είναι υποχρεωτικά τρία εμβόλια για τη διφθερίτιδα, τον τέτανο και την πολυομυελίτιδα και από το νέο έτος υποχρεωτικά θα είναι αρκετά ακόμα εμβόλια συμπεριλαμβνομένων εκείνων για την ιλαρά, την ηπατίτιδα Β, τον αιμόφιλο ινφλουέντσα, τον πνευμονιόκοκκο και τον μηνιγγιτιδόκοκκο C.
Η υπουργός Υγείας της χώρας είχε προαναγγείλει τις αποφάσεις της κυβέρνησης πριν από μερικές εβδομάδες, όταν σε δηλώσεις της τόνισε πως αν και δεν είναι του χαρακτήρα της η εφαρμογή υποχρεωτικών μέσων αλλά “σε κάποιες περιτπώσεις η υποχρέωση βοηθά μια κοινωνία να εξελιχθεί”. Κατά κάποιον τρόπο δηλαδή, ισχύει το παλιό “όπου δεν πίπτει λόγος…”.
Η Γαλλία δεν είναι η μόνη που υιοθετεί τέτοια μέτρα. Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή προστίμων στους γονείς των παιδιών ηλικίας έξι ετών και άνω που δεν έχουν εμβολιαστεί για προστασία από 12 ασθένειες.
Όσο για την προαστία της αγέλης, δηλαδή το ότι ένας ανεμβολίαστος προστατεύεται όταν βρίσκεται εντός μιας ομάδας εμβολιασμένων, έχει περιορισμένη ισχύ. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και για ασθένειες όπως η ιλαρά, χρειάζεται να έχει εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού προκειμένου να μην εκδηλώνονται επιδημίες. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο εμβολιασμός για την ιλαρά απέτρεψε 17,14 εκατ. θανάτους σε όλο τον κόσμο και την περίοδο 2010-2014.
Photo credit: Dawn

You may also like

Leave a Comment