Αρχική » Τι γυρεύει μια κατσίκα ανάμεσα στα στρας

Τι γυρεύει μια κατσίκα ανάμεσα στα στρας

by nikos

Είναι πολλές οι παγίδες που κρύβονται στα βιβλιοπωλεία στα ράφια με τα παιδικά βιβλία. Πολλά από αυτά φτιάχτηκαν με την πρωτοτυπία να εξαντλείται στο εξώφυλλο, στοχεύοντας στον εύκολο εντυπωσιασμό των παιδιών. Μα τι στο καλό, τι εξυπηρετούν τα στρας και οι λαμπερές πυγολαμπίδες και δεν ξέρω τι άλλο σε ένα εξώφυλλο βιβλίου; Αναρωτιέμαι αν οι εκδότες, οι σχεδιαστές, οι δημιουργοί ντρέπονται καθόλου για αυτές τις κατασκευές.
Κάπου εκεί ανάμεσα σε βιβλιοπαίχνιδα από έναν κόσμο όπου το στρας είναι κανόνας, έπεσε το μάτι μου σε ένα σεμνό βιβλίο με καφέ εξώφυλλο στο κέντρο της οποίας βρίσκεται μια εικόνα, αυτή που βλέπεις στην αρχή του κειμένου. “Η γκρινιάρα κατσίκα” του Αλέξη Τολστόι με εικόνες της Τζένης Δρόσου και απόδοση από τον Γιάννη Ρίτσο, που στηρίχθηκε στην κατά λέξη μετάφραση από το πρωτότυπο (στα ρωσικά) του Α. Σαραντόπουλου. Πρόκειται για μια συλλογή ρωσικών παραμυθιών, που πέρασαν από το “φίλτρο” του μεγάλου ποιητή και απέκτησαν μια θα έλεγα μοναδική οικειότητα για τον Ελληνα αναγνώστη. Δεν είμαι βιβλιοκριτικός, ευτυχώς που μια αναζήτηση με οδήγησε σε αυτή τη σελίδα [πρώτη δημοσίευση: εδώ] όπου ο Κώστας Πούλος γράφει μεταξύ άλλων:

Σπάνια βρίσκει κανείς ένα τόσο “ελληνικό” “ξένο” βιβλίο. Σπάνια διαβάζοντας ένα κείμενο νιώθει κανείς σε τέτοιο βαθμό τη θαλπωρή της γλώσσας. Σπάνια η ολοφάνερη αγάπη του συγγραφέα (στην προκείμενη περίπτωση διασκευαστή/συγγραφέα) για το παιδί ράβει ένα τέτοιας ποιότητας παιδικό ρούχο με τόσο απλές και τόσο καθαρές λέξεις. Η “γκρινιάρα κατσίκα” του Αλέξη Τολστόι σε απόδοση στα ελληνικά του ποιητή Γιάννη Ρίτσου είναι ένα εικονογραφημένο βιβλίο που αξίζει να “έχει λόγο” στη διαμόρφωση του αρχικού, του βασικού αισθητικού κριτηρίου σε ένα παιδί, που όμως το απολαμβάνει κι ένας ενήλικας και που κάθε συγγραφέας παιδικών ιστοριών το έχει κάτω από το μαξιλάρι του όταν κοιμάται.

Σύμφωνα με την τελευταία σελίδα του βιβλίου τα λαϊκά ρωσικά παραμύθια με τον τίτλο “Η γκρινιάρα κατσίκα” τυπώθηκαν αρχικά τον Δεκέμβριο του 1976 και η δεύτερη έκδοση ακολούθησε τον Ιούνιο του 1980. Αυτό που βρήκα στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς ανήκει στην 3η έκδοση, του Απριλίου του 1984.
Εκδόσεις: Κέδρος
ISBN: 960-04-0296-5

You may also like

Leave a Comment