Αρχική » Τα ψέματα του χάρτη

Τα ψέματα του χάρτη

by nikos

Ο χάρτης είναι λάθος!

Οι παγκόσμιοι χάρτες στις σχολικές μας αίθουσες, αλλά και οι ψηφιακές αναπαραστάσεις τους λένε όλες ψέματα και αυτό είναι κάτι που οι χαρτογράφοι γνώριζαν ήδη από τον 16ο αιώνα.

Και όπως φαίνεται από τον 16ο αιώνα οι άνθρωποι προσπαθούσαν να απεικονίσουν με τη μέγιστη δυνατή πιστότητα στις δυο διαστάσεις του χαρτιού τον σφαιρικό μας κόσμο. Μόνο που η εκδοχή που επικράτησε έχει ουκ ολίγα λάθη. Η Γροιλανδία μοιάζει να είναι όση η Αφρική, ο Καναδάς ή η Ρωσία δείχνουν πιο μεγάλες από την πραγματικότητα, η Ανταρκτική μοιάζει να μη χώραγε στο κάδρο και να εκτείνεται στα δεξιά και τα αριστερά του.

Το 2016 ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης Χαζίμε Ναρουκάβα έλαβε το βραβείο Good Design για μια φιλότιμη προσέγγισή του επί του προβλήματος. Χώρισε τη Γη σε 96 περιοχές και καθεμία τη δίπλωσε σε ένα τετράεδρο και ακολούθως σε πυραμίδα και στο τέλος στις δύο διαστάσεις. Το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον περίεργο για όποιον έχει συνηθίσει τον κλασικό επίπεδο -γνωστό και ως Μερκατορικό- χάρτη και είναι αυτό εδώ:

To Thetruesize.com είναι μια φιλότιμη προσπάθεια να διαλύσει τις παρεξηγήσεις. Αν και η πρώτη απεικόνιση του πλανήτη μας είναι γνωστή, όταν επιλέξεις μια περιοχή και την τοποθετήσεις πάνω σε μια άλλη περιοχή του χάρτη βλέπεις το πραγματικό της μέγεθος. Έτσι, η Γροιλανδία που εκ πρώτης όψεως μοιάζει να συναγωνίζεται την Αφρική είναι, στην πραγματικότητα, ένα πολύ μικρό μέρος της. Αν “ξαπλώναμε” την Γροιλανδία θα έπιανε όλο το Μαρόκο, το μεγαλύτερο μέρος της Αλγερίας και περίπου τη μισή Λιβύη. Να, έτσι ακριβώς:

Καμία σχέση δηλαδή με αυτό που έχει κανείς στο μυαλό του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες (για την ακρίβεια οι 48 Πολιτείες που αποτελούν τον κορμό της χώρας στη Β. Αμερική) δεν ξεπερνούν ιδιαίτερα σε έκταση την Αυστραλία, ασχέτως αν εκ πρώτης όψεως μοιάζουν να εχουν εδαφικό προάδισμα. Όσο για τη σύγκριση με την Αφρική, δείτε τι προκύπτει:

Πόσα λάθη ακόμα να μας είχαν μάθει για σωστά στο σχολείο;

You may also like

Leave a Comment