Αρχική » Σχεδόν 200 κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα

Σχεδόν 200 κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα

by nikos

Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει πως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς και πως στην περιόδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί 14.000 περιστατικά και 43 θάνατοι. Στις αρχές του μήνα το Κέντρο είχε αναφέρει εκατό κρούσματα σε διάστημα λίγων μόλις μηνών.
Επιπλέον, στη χώρα μας γίνεται λόγος για εργαζόμενους στα νοσοκομεία που έχουν προσβληθεί από τη νόσο, ενώ ο υπουργός Υγείας Ανδ. Ξάνθος προτιμά να βλέπει τη θετική πλευρά λέγοντας στο Πρακτορείο 104.9 ότι είναι θετικό ότι αυτή την περίοδο έχει αναπτυχθεί μία μεγαλύτερη ευαισθησία στην κοινή γνώμη για τα οφέλη του εμβολιασμού».
Προσθέτει πως οι επιστήμονες θεωρούν ότι η έξαρση στην Ευρώπη οφείλεται στην επιρροή του λεγόμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος και πως “Ευτυχώς αυτές οι απόψεις στη χώρα μας δεν έχουν ακόμη ισχυρή επιρροή”. Το υπουργικό “ακόμη” υποκρύπτει μια κάποια ανησυχία. Ανέφερε επίσης πως υπάρχει απόθεμα 100.000 εμβολίων που θα διπλασιατεί, πως έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός στους καταυλισμούς των Ρομά -καθώς εκεί εντοπίζεται το 80% των κρουσμάτων- και με την ευκαιρία επανέλαβε πως οι ανασφάλιστοι μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν.
Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως από το 2009 είχε προειδοποιήσει πως το αντιεμβολιαστικό κίνημα που αναπτύχθηκε θα αποτελέσει αιτία για την επανεμφάνιση παλιών λοιμώξεων, λόγω άρνησης των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ που επικαλείται την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, παιδίατροι υπογράφουν ψευδείς βεβαιώσεις περί εμβολιασμών. «Αν δεν ληφθούν αποφάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο για την πιστοποίηση των εμβολιασμών σε σχέση με το δικαίωμα της εγγραφής των παιδιών στην εκπαίδευση, η ιστορία της ιλαράς, αλλά και άλλων νοσημάτων που προστατεύονται με εμβολιασμό, δυστυχώς θα επαναλαμβάνεται», αναφέρει ο Κ. Νταλούκας, πρόεδρος της ένωσης.
Για όσους βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο,η κινητοποίηση των αρχών και η παρέμβαση των γιατρών που αποκαλύπτουν κακές πρακτικές συναδέλφων τους (ή “συναδέλφων” τους) είναι ενθαρρυντικές ενδείξεις.

You may also like

Leave a Comment