Αρχική » Σεπτέμβριος: Όταν ο έβδομος γίνεται πρώτος

Σεπτέμβριος: Όταν ο έβδομος γίνεται πρώτος

by nikos

Ο Σεπτέμβριος, ένατος μήνας του έτους έχει ένα όνομα που μαρτυρά την 7η θέση του στη χρονολογική σειρά των αρχαίων Ρωμαίων και είναι αυτός που μας έχει σημαδέψει τόσο πολύ που το ξεκίνημά του συνοδεύεται από την ευχή “καλή χρονιά” και, πιο πρόσφατα, “καλή σεζόν”.
Τόσο πολύ μας έχει σημαδέψει λοιπόν το ξεκίνημα των σχολείων που όσα χρόνια και αν περάσουν από το κουδούνι, η 1η Σεπτεμβρίου είναι και αυτή μια Πρωτοχρονιά. Αδικημένη διότι ούτε αργίες έχει ούτε τίποτα και αυτό δείχνει πόσο αυστηρό είναι το φθινόπωρο σε σχέση με τις άλλες εποχές. Ο χειμώνας έχει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, η άνοιξη το Πάσχα, το καλοκαίρι τις διακοπές και την παραλία, το φθινόπωρο δεν έχει τίποτα.
Με εξαίρεση την μονοήμερη ανάπαυλα της 28ης Οκτωβρίου (άντε και της 17ης Νοεμβρίου για τα παιδιά) η περίοδος Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου είναι σαν να διασχίζεις έρημο, 91 ημέρες μέχρι τον εορταστικό Δεκέμβριο.
Χώρια το μεγάλωμα της νύχτας, τα χαλιά που πρέπει σιγά σιγά να κατεβούν, τα πρωινά που γίνονται όλο και πιο κρύα, την άτσαλη προσαρμογή των παιδιών στις απαιτήσεις της νέας σχολικής τάξης…
Όσο πίσω, λοιπόν και αν είναι οι μέρες του σχολείου, ο χρόνος μένει όπως τον μετρούσαμε τότε, τον ξεκινάει ο Σεπτέμβριος και τον ολοκληρώνει ο Μάιος  με μια ολιγοήμερη παράταση μέχρι τον Ιούνιο και στο βάθος περιμένει η τεράστια τσουλήθρα των διακοπών (ακόμα και αν κάποιοι πρέπει προηγουμένως να ανεβούν το βουνό των εξετάσεων, το στυφό δώρο της κοινωνίας για την επερχόμενη ενηλικίωσή τους).
Καλή Χρονιά λοιπόν…
Image credit: flickr / Theophilos Papadopoulos

You may also like

Leave a Comment