Αρχική » Προσκόλληση με ένα αντικείμενο; Θα περάσει κι αυτό

Προσκόλληση με ένα αντικείμενο; Θα περάσει κι αυτό

by nikos

Μπορεί να πρόκειται για μια κουβερτούλα, ένα λούτρινο ή ακόμη και την πιπίλα του. Το αντικείμενο αυτό, ακολουθεί παντού και πάντα το μωρό σας, και ό,τι κι αν κάνετε, δεν πρόκειται να το πείσετε να το εγκαταλείψει.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Τα περισσότερα παιδιά προσκολλούνται σε κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο λίγο πριν κλείσουν το πρώτο έτος ζωής τους, ωστόσο η συνήθεια αυτή κορυφώνεται κατά το δεύτερο χρόνο.
Τα μεταβατικά αντικείμενα, όπως λέγονται, παρέχουν ένα είδος ασφάλειας στην έμφυτη περιέργεια και τάση προς εξερεύνηση του παιδιού. Το αντικείμενο αυτό λειτουργεί παρηγορητικά, τη στιγμή που οι φόβοι του (στο σκοτάδι, στους ξένους, στους εφιάλτες) αυξάνονται.
Τι πρέπει να γνωρίζετε
Μην ανησυχείτε, πρώτα απ’όλα, ότι θα πάρει το πτυχίο του με το αρκουδάκι του αγκαλιά.
Κάποια στιγμή, μεταξύ των δύο και πέντε χρόνων, τα περισσότερα παιδιά είναι έτοιμα να αποχαιρετίσουν το αγαπημένο τους αντικείμενο, αν και εξακολουθούν να καταφεύγουν σε αυτό σε στιγμές έντονου στρες.
Η εξάρτηση αυτή είναι φυσιολογική, ωστόσο έχετε το νου σας αν για παράδειγμα προτιμά περισσότερο την κουβερτούλα από τα παιχνίδια, αν δεν έχει την ενέργεια να τρέχει τριγύρω στο σπίτι ή αν αποφεύγει τη συναναστροφή με άλλα παιδιά. Αν ισχύουν τα παραπάνω, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.
Τι να κάνετε
Ή μάλλον καλύτερα, τι να ΜΗΝ κάνετε. Μην κοροϊδεύετε το παιδί σας για την προσκόλληση στο αγαπημένο του αντικείμενο και μην επιμένετε να το εγκαταλείψει. Μπορείτε, όμως να κάνετε μερικά βηματάκια ώστε να διευκολύνετε την αποδέσμευση του από αυτό, όταν πια είναι έτοιμο:

  • Βάλτε όρια, αν αυτό είναι δυνατό. Πείτε στο παιδί ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να κουβαλά την κουβερτούλα παντού στο σπίτι, όμως δεν μπορεί να την παίρνει μαζί του στο πολυκατάστημα. Διαπραγματευτείτε, αν θα μπορεί να την παίρνει στο αυτοκίνητο ή στις διακοπές.

 

  • Δώστε του την πλήρη αρμοδιότητα για την τακτοποίηση του αντικειμένου. Ζητήστε του να βρει εκείνο ένα ασφαλές μέρος για το αρκουδάκι ενώ εκείνο θα παίζει στο πάρκο.

 

  • Κανονίστε τακτικές επισκέψεις στο … πλυντήριο. Έτσι το παιδί θα συνηθίσει σε μικρές «διακοπές» από το αγαπημένο του αντικείμενο και φυσικά όταν θα επιστρέψει θα είναι καθαρό και θα μοσχοβολά.

 

  • Κρατείστε απασχολημένο το παιδί. Έτσι θα έχει λιγότερες ευκαιρίες να καταφύγει στην αγαπημένη του εξάρτηση.

 

  • Πάρτε εσείς τη θέση του αγαπημένου του αντικειμένου, δίνοντας όσο γίνεται περισσότερες ζεστές αγκαλιές, παρηγοριά και επιβεβαίωση.

You may also like

Leave a Comment