Αρχική » Ποιο παιδικό κάθισμα είναι καταλληλότερο;

Ποιο παιδικό κάθισμα είναι καταλληλότερο;

by nikos

Μία εταιρεία κατασκευής παιδικών καθισμάτων για αυτοκίνητα “τρέχει” ανά τακτά χρονικά διαστήματα μια καμπάνια για να δείξει πόσο επικίνδυνο είναι το απλό παιδικό κάθισμα τύπου booster. Οι εικόνες από το σχετικό crash-test είναι εντυπωσιακές και, φυσικά, προκαλούν τρόμο ώστε ο θεατής να πειστεί να “πετάξει στον κάδο των σκουπιδιών το booster”.
Αν όμως ήταν έτσι οι κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες Μεταφορών θα είχαν απαγορεύσει τα boosters μια δια παντός. Για να μην τα απαγορεύουν κάποια χρησιμότητα θα έχουν. Σίγουρα, όμως, το τι ταιριάζει σε κάθε παιδί είναι μια αρκετά σύνθετη υπόθεση που δεν περιορίζεται μόνο στην ηλικία.
Η Υπηρεσία Μεταφορών της Αυστραλίας έχει μία επεξηγηματική σελίδα με όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις. Εδώ υπάρχει και ένα διάγραμμα που δείχνει πότε ένα παιδί είναι έτοιμο να πάει στην αμέσως επόμενη κατηγορία καθίσματος μέχρι, στο τέλος, να χρησιμοποιεί τη ζώνη ασφαλείας του οχήματος χωρίς κάποιου είδους επιπρόσθετη βοήθεια.child seat table
Το διάγραμμα δείχνει πως δεν υπάρχει αυστηρό ηλικιακό όριο. Κάποια παιδιά είναι πιο μεγαλόσωμα σε σύγκριση με άλλα και η μετάβαση στην επόμενη κατηγορία καθίσματος είναι λογικό να γίνεται νωρίτερα. Όσο για το επίμαχο θέμα του booster οι Αυστραλοί έχουν ένα τεστ με τις εξής 5 ερωτήσεις:

  1. Μπορεί το παιδί να κάθεται διαρκώς με την πλάτη του στην πλάτη του καθίσματος (του αυτοκινήτου);
  2. Τα γόνατα του παιδιού λυγίζουν με άνεση στην άκρη του καθίσματος;
  3. Η ζώνη που έρχεται από την πλευρά του ώμου στέκεται στο μέσο του ώμου, χωρίς να αγγίζει τον λαιμό ή να περνά στο μπράτσο του χεριού;
  4. Το τμήμα της ζώνης που περνά από τα πόδια στέκεται άνετα αγγίζοντας τους μηρούς;
  5. Μπορεί το παιδί να διατηρήσει αυτή τη στάση σε όλη τη διάρκεια μιας διαδρομής;

Εάν, για οποιοδήποτε λόγο, η απάντηση σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις είναι “Όχι”, το παιδί δεν είναι ακόμα έτοιμο για το απλό κάθισμα τύπου booster.
Η αντίστοιχη υπηρεσία της Ιρλανδίας λέει πως το απλό παιδκό κάθισμα τύπου booster είναι κατάλληλο για παιδιά με βάρος από 22 έως 36 κιλά (ηλικία από 6,5 έως 11-12 χρόνια) και σημειώνει πως επειδή χρησιμοποιείται η ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου αυτή πρέπει να τοποθετείται σωστά (οι Αυστραλοί ήταν πιο επεξηγηματικοί σε αυτό)
Η Εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Αυτοκινητοδρόμων στις ΗΠΑ έχει έναν εύκολο στη χρήση οδηγό όπου δίνεις την ηλικία, το βάρος και το ύψος του παιδιού και σε ενημερώνει για το κατά περίπτωση κατάλληλο κάθισμα. Μάλιστα, επειδή μάλλον έχουν πάρει χαμπάρι πως τον οδηγό αυτό τον συμβουλεύονται και άνθρωποι από χώρες όπου τα μίλια και οι ουγγιές προκαλούν σκοτοδίνη, έχουν την επιλογή να χρησιμοποιήσεις μέτρα και κιλά στις σχετικές παραμέτρους. Έτσι, μπορεί κανείς να δει πως για ένα παιδί 6,5 ετών για παράδειγμα με βάρος 23 κιλά και ύψος 1.22 το απλό booster δεν αποκλείεται ως πρόταση.
Οπότε πού καταλήγει ο γονιός; Ως ένα πρώτο συμπέρασμα η φράση “πετάξτε το booster στα σκουπίδια” δεν ευσταθεί, εκτός βέβαια και αν αποφάσισες να πάρεις τέτοιο κάθισμα για το μόλις τριών ετών παιδί, πράγμα που είναι εξαιρετικά απίθανο να συνέβη.

You may also like

Leave a Comment