Αρχική » Πατέρας στο σπίτι

Πατέρας στο σπίτι

by nikos

Πατέρας στο σπίτι;
Μια ενδιαφέρουσα έρευνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλύπτει διάφορες πτυχές του… μικρο-φαινομένου των πατεράδων που μένουν σπίτι.
Οταν λέμε “μένουν σπίτι” εννοούμε πως αναλαμβάνουν αυτοί την καθημερινότητα των παιδιών τους, για να το πούμε πιο απλά το επάγγελμά τους είναι τα λεγόμενα “οικοκυρικά”.
Η σχετική έρευνα του Pew καταγράφει διπλασιασμό των οικιακών πατεράδων (ας τους πούμε έτσι) στην περίοδο 1989-2012. Πριν από 23 χρόνια υπήρχαν 1,1 εκατ. πατεράδες αυτής της κατηγορίας, το 56% εκ των οποίων το έκαναν εξαιτίας κάποιας ασθένειας ή κάποιας αναπηρίας που τους εμπόδιζε να εργαστούν. Το 15% έμενε σπίτι επειδή δεν έβρισκε εργασία, ενώ μόλις το 5% το έκανε από επιλογή.
Το 2012 και μετά από μερικά χρόνια ύφεσης στις ΗΠΑ, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οπως θα περίμενε κανείς το ποσοστό εκείνων που μένουν σπιι όντας άνεργοι έχει ανεβεί (στο 23%), ενώ έχει υποχωρήσει στο 35% το ποσοστό εκείνων που παραμένουν σπίτι εξαιτίας προβλημάτων υγείας. Το ενδιαφέρον είναι πως το ποσοστό εκείνων που μένουν από επιλογή στο σπίτι για την ανατροφή των παιδιών έχει πια ανεβεί στο 21%. Συνολικά, σύμφωνα με το Pew 2,2 εκατ. πατεράδες στις ΗΠΑ ανήκουν πια σε αυτή την κατηγορία.
Τι σημαίνουν όμως αυτά τα 2,2 εκατ.; Σίγουρα όχι κάτι συνταρακτικό από πλευράς μεγέθους, αφού στις ΗΠΑ υπάρχουν (με στοιχεία του 2009) 117,6 εκατ. νοικοκυριά, έχουμε να κάνουμε δηλαδή με γύρω στο 2% των σπιτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1989, το έτος δηλαδή βάσεις του οποίου το Pew κάνει τις σχετικές συγκρίσεις υπήρχαν γύρω στα 92 εκατ. νοικοκυριά. Αλήθεια, εσύ θα έμενες στο σπίτι για να αναλάβεις τα παιδιά;
 
Photo credit: Flickr / Brian

You may also like

Leave a Comment