Αρχική » Παγίδες στην άμμο

Παγίδες στην άμμο

by nikos

Παίρνεις, που λες, τη φαμίλια και πάτε στη θάλασσα. Εχεις κάνει τη διαδρομή χίλιες φορές όμως αυτή τη φορά, κάτι η ζέστη, κάτι τα “μπαμπά φτάνουμε” έχεις κάνει την κουτσουκέλα και το αμάξι κόλλησε στην άμμο. Τι κάνεις;
Μια σχετική σκηνή που είδαμε περιλάμβανε 4-5 άντρες που είχαν πιάσει ένα -μεσαίας κατηγορίας- όχημα το οποίο προσπαθούσαν να σηκώσουν. Με τα πολλά τα κατάφεραν, αλλά κάποιος απ’ όλους σίγουρα θα έκλεισε (ή πρόκειται να κλείσει) ραντεβού με τον ορθοπαιδικό του. Υπάρχει, άραγε, καλύτερος τρόπος;
Υπάρχει και επειδή το δοκιμάσαμε (σε αυτοκίνητο άλλου, που φρόντισε να κολλήσει στην άμμο πριν από εμάς) να τα εξής απλά βήματα.
1. Σβήσε τη μηχανή. Δεν χρειάζεται να πατάς γκάζι, άπαξ και κόλλησες έχεις κολλήσει. Οσο και να ανεβάσεις τις στροφές το μόνο που θα καταφέρεις είναι να βυθίσεις τις ρόδες βαθύτερα στην άμμο. Ωραίο θέαμα από πλευράς κουρνιαχτού που θα σηκώσεις αλλά δεν θα πάρεις και Οσκαρ ειδικών εφέ.
2. Σκάψε. Τα φτυάρια των παιδιών μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτό. Σκάψε όσο πιο πολύ μπορείς μπροστά στους τροχούς που έχεις την κίνηση (συνήθως οι μπροστινοί), ώστε να φτιάξεις μια λακούβα που θα ακολουθεί το ελαστικό.
3. Μακριά από σκληρά αντικείμενα. Σίγουρα θα βρεθεί κάποιος να σου πει να βάλεις ένα κλαδί από κάτω, ένα πλαστικό ή κάποιο ανάλογο αντικείμενο, κάτω από τους τροχούς, εκεί που μόλις έσκαψες. Μην το κάνεις. Πρώτον μπορεί να προκαλέσεις ζημιά στο ελαστικό (για τέτοια είμαστε τώρα;), δεύτερον τι σε κάνει να νομίσεις πως η σανίδα, το κλαδί ή το πλαστικό δεν θα γίνει χίλια κομμάτια όταν επιχειρήσεις να ξαναβάλεις μπροστά; Πότε θα γίνει αυτό; Μη βιάζεσαι.
4. Τα μαλακά πράγματα είναι φίλοι μας. Πάρε μια πετσέτα θαλάσσης, προαιρετικά μούσκεψέ την. Εναλλακτικά ευχαρίστησε τον πωλητή του αυτοκινήτου που σου έκανε “δώρο τα πατάκια”. Πάρε τα και βάλε τα με την ελαστική τους πλευρά από πάνω. Πετσέτα ή πατάκια παράχωσέ τα όσο το δυνατόν περισσότερο κάτω από τον τροχό (ή τους τροχούς) της κίνησης. Τώρα ξέρεις γιατί έσκαψες.
5. Απομάκρυνε τους αμάχους. Ολοι όσοι έχουν φιλοτιμηθεί να σπρώξουν και οι περίεργοι καλό είναι να πάνε στο πλάι, 2-3 μέτρα είναι καλά. Φρόντισε επίσης τα παιδιά να είναι σε ασφαλή απόσταση.
6. Βάλε μπρος τη μηχανή. Βάλε πρώτη (εικάζουμε πως έχεις κολλήσει με τη μούρη και μπροστά υπάρχει ελεύθερο πεδίο, στην αντίθετη περίπτωση ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει λίγο καθώς θα πρέπει να κινηθείς με την όπισθεν). Να έχεις τους τροχούς στην ευθεία. Δώσε γκάζι.
Θα συμβεί το εξής μαγικό. Η πετσέτα (βρεγμένη ή όχι) ή τα πατάκια θα “κυλήσουν” κάτω από τους τροχούς και θα λειτουργήσουν ως “σκαλί” για να ξεκολλήσεις. Αν πατήσεις πολύ το γκάζι και παρασπινιάρουν οι τροχοί (ιδίως αν πριν το βήμα 1. κατάφερες και το… βύθισες το όχημα) πιθανόν να χρειαστεί να επαναλάβεις τη διαδικασία, αλλά τώρα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Η δεύτερη προσπάθεια είναι σχεδόν βέβαιο πως θα σου προσφέρει την ανταμοιβή που αναζητάς.
Καλό είναι να έχεις κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου διότι θα γεμίσει ο τόπος σκόνη.
Οταν τελειώσουν τα μπάνια και επιστρέψεις με το καλό, κάνε και ένα καλό πλύσιμο στο αυτοκίνητο μέσα έξω, πάνω κάτω. Η άμμος είναι άτιμο πράγμα και δεν είναι η καλύτερη παρέα για τα εξαρτήματα ενός αυτοκινήτου.
Μας ευχαριστείς αργότερα…

You may also like

Leave a Comment