Αρχική » Πάμε Digital Revolution;

Πάμε Digital Revolution;

by nikos

– Μπαμπά, με αυτά παίζατε όταν ήσουν παιδί;
– Ναι με αυτά
– Και είχατε τέτοια κουτιά στο σπίτι σας;
Πράγματα που ακούς όταν ένα παιδί παίζει για πρώτη φορά και τελευταία Pac Man σε ένα παλιό μηχάνημα από αυτά που στέκονταν σε παράταξη στα… ουφάδικα στη δεκαετία του ’80.
Για ένα παιδί που γεννήθηκε στον 21ο αιώνα (και για πάρα πάρα πολλά που είδαν το πρώτο φως στα τέλη του 20ου) η έκθεση Digital Revolution στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών μοιάζει με επίσκεψη σε αρχαιολογικό μουσείο. Υπολογιστές που εμφανίστηκαν πριν από 35 και 40 χρόνια, προφυλαγμένοι πίσω από γυάλινες βιτρίνες, δίπλα σε σύγχρονα tablets και smartphones που σε προ(σ)καλούν να παίξεις μαζί τους. Καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, όπου ένα παλιό επιτραπέζιο τηλέφωνο με κουμπιά όμως στη θέση των αριθμών “επικοινωνεί” με κινητά τηλέφωνα που σκαρφαλωμένα σε ένα δέντρο παίζουν το ρόλο πουλιών. Όχι των άγριων πουλιών, αυτά έχουν την τιμητική τους σε ένα smartphone λίγο πιο δίπλα και κάθε φορά που το βλέπεις σκέφτεσαι πώς είναι δυνατόν ένα παιχνίδι όπου τα πουλιά σκοτώνουν γουρούνια έγινε τόσο τεράστια επιτυχία.
Υπό τους ήχους των Dire Straits και των Human League, θα βρεις τις μηχανές που βρίσκονται πίσω από επιτυχίες των Prodigy και των Portishead, θα “παίξεις” με σκηνές από το Google Street View χρησιμοποιώντας το χέρι σου αντί για ποντίκι, θα πας στο γειτονικό κτίριο για να χωθείς σε ένα κατασκότεινο δωμάτιο που σε περιμένουν ανήσυχες δέσμες λέιζερ (οι οδηγίες λένε πως στο εν λόγω δωμάτιο δεν μπαίνουν παιδιά κάτω των 5 ετών), θα ανεβείς στον 4ο όροφο για να παίξεις με παιχνίδια που άφησαν το στίγμα τους στην ψηφιακή εποχή… Και μετά, θα επιστρέψεις στον κύριο χώρο της έκθεσης, στο 1ο υπόγειο της Στέγης και θα κατευθυνθείς στο βάθος δεξιά. Δίπλα από ένα συνθεσάιζερ που τα πλήκτρα του βγάζουν αντί για νότες ήχους απ’ όλο τον κόσμο, μια φιγούρα-καρικατούρα σου αντιγράφει τις κινήσεις σου και παίζει μαζί σου. Είναι μια ωραία έκθεση το Digital Revolution, φρόντισε μόνο να πάρεις online τα εισιτήριά σου.
Δες περισσότερα:
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών – Digital Revolution

You may also like

Leave a Comment