Αρχική » Πάμε επιστήμη

Πάμε επιστήμη

by nikos

Ναι αλλά πότε. Το πρόγραμμα του φετεινού Athens Science Festival, που ξεκινάει στις 5 και τελειώνει στις 10 Απριλίου, έχει κάμποσες εκδηλώσεις για παιδιά ηλικίας από 6 έως 18 ετών (παιδί 18 ετών; τέλος πάντων), πολλές από τις οποίες διεξάγονται στις ώρες του σχολείου άρα, μπαμπά, μαμά, δεν μας αφορούν αυτές με την έννοια πως -κατά κανόνα- δεν είναι στις ώρες που μπορούμε να πάμε εμείς.
Βασικά μέχρι και την Παρασκευή 8 Απριλίου μην πεις καν στον κόπο να κοιτάξεις, όλες οι εκδηλώσεις γίνονται πρωινές ώρες. Οπότε πάμε να δούμε τι γίνεται το Σάββατο και την Κυριακή.
Εχουμε λοιπόν τα εξής για το Σαββατοκύριακο:
11:00 – 15:45 στον χώρο του InnovaAthens, Σάβατο και Κυριακή, 9 και 10 Απριλίου
Για παιδιά 11-15 ετών. PlayEnergy, ένα σύνολο δράσεων, σχεδιασμένων ειδικά για παιδιά διαφορετικών τάξεων του Δημοτικού καθώς και παιδιά Γυμνασίου, με βασικό στόχο τη διάδοση της κουλτούρας των Aνανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την προώθηση τόσο της γνώσης κι ενημέρωσης σχετικά με την ενέργεια όσο και της διαδραστικής συμμετοχής των παιδιών στην ανακάλυψη του κόσμου της ενέργειας.
Για παιδιά 8-12 ετών. «Συνδεόμαστε… Επικοινωνούμε… Εξελισσόμαστε…», Τα παιδιά συνδέουν δύο τηλεφωνικές συσκευές με καλώδια, μπαταρίες, αντιστάσεις αλλά και λαμπτήρες, ώστε οι δύο συσκευές να μπουν σε λειτουργία και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Με απλό και παραστατικό τρόπο η επίτευξη της επικοινωνίας γίνεται πράξη!
11:00 – 11:50 στην Καμινάδα Β μόνο κατόπιν κράτησης στο τηλ 210-3475535, μόνο το Σάββατο 9 Απριλίου
Για παιδιά 6-18 ετών. Το κυνήγι του Μαύρου Θησαυρού, Η Αθήνα κινδυνεύει να μείνει στο σκοτάδι! Ποιος προσπαθεί να κλέψει το λιθάνθρακα και να σαμποτάρει την παραγωγή του φωταερίου; Μέσα από γρίφους και κρυμμένες πληροφορίες, μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν βασικές πληροφορίες για το εργοστάσιο με εργαλεία την παρατηρητικότητα, τη φαντασία και την ταχύτητα!
11:00 – 15:30 στην Αποθήκη
Για παιδιά 11-12 ετών. Γίνε ραδιοφωνικός παραγωγός για μια μέρα! Αν είσαι μαθητής της Ε΄ή της Στ΄τάξης, σου αρέσει το ραδιόφωνο, η μουσική, ο υπολογιστής, και έχεις ενδιαφέροντα και ανησυχίες που θέλεις να ακουστούν… έλα σε αυτό το εργαστήριο Ραδιοφωνικών Παραγωγών του European School Radio, του Πρώτου Μαθητικού Ραδιοφώνου και «Κάνε τη φωνή σου να ακουστεί»! Μάθε πώς να στήνεις και να ανεβάζεις στο διαδίκτυο το δικό σου ραδιοφωνικό μήνυμα χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή και ένα ελεύθερο λογισμικό επεξεργασίας ήχου. Μετά πήγαινε στο σχολείο σου, δείξε στους συμμαθητές και τους δασκάλους σου τι έμαθες και άλλαξε το σχολείο σου μια για πάντα!
11:00 – 13:45 στο Darwin Lab, μόνο το Σάββατο 9 Απριλίου
Για παιδιά 10-12 ετών. Ενεργειακοί πειραματιστές! Ανοίγεις μια σφραγισμένη χαρτοσακούλα… Μέσα βρίσκεις τα πιο περίεργα αντικείμενα… Πώς θα μπορούσες να εξερευνήσεις, χρησιμοποιώντας τα, τον κόσμο της Ενέργειας; Για να το μάθεις, έλα κι εσύ στο εργαστήρι, που έχουν ετοιμάσει τα παιδιά του International School of Piraeus.
13:00 – 17:00, Κεντρικό προαύλιο, Σάββατο και Κυριακή 9 και 10 Απριλίου
Για παιδιά 4-12 ετών. Παιδότοπος STEM, όπου θα διεξαχθούν δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά 4-6 ετών και 7-12 σε χώρο που θα διαθέσει η Τεχνόπολη για τη δράση αυτή. Συγκεκριμένα, για τα παιδιά 4-6 ετών θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί με εμπειρία σε αυτές τις ηλικίες και εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε ήδη στα εκπαιδευτικά προγράμματα προσχολικής ηλικίας. Για τα παιδιά 7-12 ετών, θα υπάρχει πλήθος δομικών στοιχείων LEGO ώστε τα παιδιά με την καθοδήγηση εκπαιδευτικών να φτιάχνουν κατασκευές με ανεξάντλητη θεματολογία.
13:00 – 15:00, Κεντρικό προαύλιο μόνο το Σάββατο 9 Απριλίου
Για παιδιά 6-18 ετών. Ποδόσφαιρο με robot, Επίλεκτη ομάδα από τον WRO Hellas θα παρουσιάσει το ποδόσφαιρο με ρομπότ. Είναι και το αγώνισμα στο οποίο η χώρα μας κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στην πρόσφατη World Robot Olympiad. Εντυπωσιακό θέαμα που συνδυάζει τη ρομποτικής με τον βασιλιά των σπορ!
14:00 – 17:00, Darwin Lab μόνο το Σάββατο 9 Απριλίου
Για παιδιά 6-12 ετών. Βότανα και Μυρωδικά, όπου τα παιδιά μαθαίνουν τα πάντα για τα βότανα και τα μυρωδικά. Θα έχουν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν τα ίδια σε: Σπορά / Φύτευση / Μεταφύτευση βοτάνων, Καλλιέργεια και τα μυστικά της : απολύμανση εδάφους για βιολογική καλλιέργεια, Συγκομιδή με παραδοσιακές μεθόδους, Ξήρανση με φυσικούς τρόπους, Συσκευασία, Χρήση: παρασκευή αρωμάτων με εκχύλιση, παρασκευή αλοιφών, παρασκευή αφεψημάτων, Φυσικές μέθοδοι αντιμετώπισης ασθενειών που εμφανίζονται στα φυτά.
16:00 – 17:00, Darwin Lab μόνο το Σάββατο 9 Απριλίου
Για παιδιά 8-11 ετών, Μια βαλίτσα ταξιδεύει. Στόχος είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες «τουριστική συνειδητότητα», υλοποιώντας «ενεργές τουριστικές δράσεις», με βάση τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, προστατεύοντας και αναδεικνύοντας την Ελλάδα. Αυτό διεξάγεται μέσω βιωματικών εργαστηρίων και πρακτικών ασκήσεων που στηρίζονται σε έργα εικαστικών & καλλιτεχνών, σε σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και στη δημιουργία κατάλληλου διδακτικού υλικού.
17:00 – 18:00, Darwin Lab, μόνο το Σάββατο 9 Απριλίου
Για παιδιά 12-14 ετών, Μια βαλίτσα ταξιδεύει. Ο,τι ακριβώς γίνεται στην προηγούμεν ώρα προσαρμοσμένο για λίγο μεγαλύτερες ηλικίες.
Μόνο την Κυριακή 10 Απριλίου:
11:00 – 13:30, στην Αποθήκη
Για παιδιά 9 ετών και άνω, Γεωμετρικές Καλλιτεχνίες. Χρησιμοποιούμε το λογισμικό δυναμικής Γεωμετρίας «The Geometer’s Sketchpad» και οι μαθητές δημιουργούν σταθερές ή κινούμενες εργασίες, και από αυτές, εικόνες και videos.
11:00 – 13:45, Darwin Lab
Για παιδιά 16-18 ετών, Πέφτει η νύχτα στο ASF. Μια σειρά εξαφανίσεων μαθητών από το Athens Science Festival έχει θορυβήσει την κοινωνία! Στην προσπάθεια λύσης του μυστηρίου ρίχνεται μια ομάδα νέων Βιολόγων. Θα καταφέρουν με όπλο την επιστημονική γνώση να λύσουν το μυστήριο;
14:00 – 17:00, Darwin Lab
Για παιδιά 6-18 ετών, Πέτρωμα-Ορυκτό-Μετάλλευμα. Παρατηρούμε τα πετρώματα! Τι σημαίνουν; Που τα βρίσκουμε; Ποιοι τα επεξεργάζονται; Γιατί τα χρειαζόμαστε; Θα εκπλαγείς τι μπορεί να σου προσφέρουν στην καθημερινή σου ζωή! Έλα να το ανακαλύψεις στο εργαστήρι του ΒΒΕΜ.
βΟ Σέρλοκ Χολμς στο Athens Science Festival. Η Αστυνομία απέκλεισε την είσοδο του σχολείου, μετά την κλοπή του εξαρτήματος της παλιάς συσκευής απόσταξης, η οποία ήταν τοποθετημένη σε ειδική προθήκη στο γραφείο των καθηγητών μαζί με τα υπόλοιπα, μουσειακής αξίας, όργανα των Φυσικών Επιστημών. Τρείς είναι οι βασικοί ύποπτοι, οι οποίοι ήταν μόνοι τους στο χώρο του σχολείου εκείνο το πρωινό της κλοπής αφού μαθητές και εκπαιδευτικοί ήταν στο Athens Science Festival. Ο χημικός του σχολείου κ. Φαντακτερός η καθαρίστρια του σχολείου κ. Χλωρίνη, και η υπεύθυνη του κυλικείου κ. Βέφα θα μας βοηθήσουν να λύσουμε το μυστήριο!
16:00 – 17:45 Αποθήκη
Για παιδιά 6-15 ετών, Ζωγράφισε τον υπολογιστή των ονείρων σου. Οι μικροί μας φίλοι καλούνται να φανταστούν τον ιδανικό υπολογιστή, τον υπολογιστή των ονείρων τους και μέσα από το σχέδιο τους να προτείνουν τους τρόπους με τους οποίους θα βελτίωνε την καθημερινότητα μας. To εργαστήριο απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, με φαντασία και δημιουργική διάθεση!
Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του Athens Science Festival.
http://www.athens-science-festival.gr/

You may also like

Leave a Comment