Αρχική » Ο… λογαριασμός της ανατροφής

Ο… λογαριασμός της ανατροφής

by nikos

Σύμφωνα λοιπόν με την ετήσια έκθεση του υπουργείου για το έτος 2015, το κόστος ανατροφής ενός παιδιού ανέρχεται σε 233.610 δολάρια και ξεκινά από τη στιγμή που το παιδί γεννιέται μέχρι τη στιγμή που συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του. Ο υπολογισμός περιλαμβάνει τα πάντα, από τη διατροφή και τον ρουχισμό μέχρι την ασφάλισή του, αλλά δεν αγγίζει το πολύ υψηλό κόστος της κολλεγιακής εκπαίδευσης που κυμαίνεται μεταξύ 20.090 για ένα δημόσιο κολλέγιο και φτάνει τα 45.370 δολάρια για ιδιωτικό ίδρυμα, περιλαμβανομένου του κόστους διαμονής και διατροφής.
Η έκθεση υποστηρίζει πως το 29% της δαπάνης αφορά στη στέγαση του παιδιού, το 18% τη διατροφή, το 16% τη φροντίδα και εκπαίδευση και το 15% τη μετακίνησή του. Το 9% της δαπάνης αντιστοιχεί σε υπηρεσίες υγείας και υπάρχει ένα 7% που αφορά διάφορες δαπάνες, πιθανότατα εδώ περιλαμβάνονται οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Φυσικά το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας κοιτάζει τα του αμερικανικού οίκου και διαπιστώνει πως το ετήσιο κόστος στέγασης διαφέρει ανάλογα με την περιοχή κατοικίας. Στις αστικές περιοχές το ετήσιο κόστος φτάνει τις 3.900 δολάρια και στην περιφέρεια η δαπάνη μειώνεται στα 2.400 δολάρια τον χρόνο. Οι αστικές περιοχές των βορειοανατολικών ΗΠΑ (Νέα Υόρκη και η ευρύτερη περιοχή) είναι οι ακριβότερες, καθώς το συνολικό κόστος ανατροφής φτάνει τα 264.090 δολάρια. Οι αστικές περιοχές των Δυτικών ΗΠΑ (όπου περιλαμβάνονται το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, το Σιατλ και λοιπές μεγαλουπόλεις) είναι αρκετά κοντά και η δαπάνη φτάνει τα 245.460 δολάρια, ενώ στο σύνολο της περιφέρειας των ΗΠΑ -στην επαρχία, τρόπος του λέγειν- η δαπάνη πέφτει στα 193.020 δολάρια.
Η πιο ενδιαφέρουσα ίσως σελίδα της μελέτης είναι η 21η όπου γίνεται μια σύγκριση στην κατανομή της δαπάνης το 1960 με εκείνη του 2015. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει πως η δαπάνη ανά κατηγορία -και ως ποσοστό της συνολικής δαπάνης- έχει πέσει δύο μονάδες στη στέγαση, έξι στη διατροφή, μόλις μία στις μετακινήσεις, πέντε στον ρουχισμό και επίσης πέντε στην κατηγορία με τις διάφορες, αταξινόμητες δαπάνες. Αντίθετα, υπάρχει αύξηση 14 μονάδων στον τομέα της εκπαίδευσης (!) και πέντε μονάδων στις υπηρεσίες υγείας.
Την έρευνα ανέσυρε στην επιφάνεια το Bloomberg, το ρεπορτάζ του οποίου παρατηρεί πως το να μεγαλώνει κανείς παιδιά επηρεάζει αρνητικά το ποσό που θα έχει στη διάθεσή του ο ίδιος όταν συνταξιοδοτηθεί (και ενδεχομένως αυτό να είναι μια από τις πολλές ερμηνείες που μπορούν να δοθούν για τη γήρανση του πληθυσμού). Όμως επειδή για κάθε μελέτη υπάρχει και μια αντίθετη μελέτη, παρατηρούμε και την περίπτωση όπου ο γονιός, για την ακρίβεια ο πατέρας, αυξάνει το εισόδημά του εξαιτίας ακριβώς του γεγονότος ότι έχει γίνει πατέρας. Με λίγα λόγια, η ύπαρξη ενός παιδιού (ή περισσότερων) λειτουργεί ως κίνητρο για μια πιο αποτελεσματική καριέρα.

You may also like

Leave a Comment