Αρχική » Οδηγός επιβίωσης για την μπουγάδα

Οδηγός επιβίωσης για την μπουγάδα

by nikos

Ενώ η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά η λαϊκή σοφία δεν μας ενημερώνει πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ο καλός νοικοκύρης, αλλά εάν δεχθούμε πως ο μπαμπάς μπορεί να είναι μάγειρας δεν μπορούμε να φανταστούμε γιατί να μη βάζει πλυντήριο.
Πώς όμως;
Οι γενικοί κανόνες είναι σαφείς. Σκούρα με σκούρα, λευκά με λευκά, χρωματιστά με χρωματιστά. Ναι αλλά ποια σκούρα, ποια λευκά και ποια χρωματιστά; Σε ποια θερμοκρασία να βάλω το νερό; Μήπως πρέπει να το πλύνω στο χέρι;
Τον παλιό καιρό μπλούζες και πουκάμισα είχαν ένα ταμπελάκι με οδηγίες στο σβέρκο με διάφορα σύμβολα που εξηγούν τι μπορείς και -βασικό- τι δεν μπορείς να κάνεις με ένα ρούχο. Με τον καιρό το ταμπελάκι-μπούσουλας έχει μετακομίσει κάπου πιο διακριτικά, συνήθως σε μια ραφή στο ύψος της μέσης σου και ίσως να έχουν προστεθεί κάποια σύμβολα. Τέλος πάντων, για να μην παιδεύεσαι και να μην παίρνεις τηλέφωνο μανάδες, θειάδες, αδερφές και ξαδερφάδες μετανιώνοντας την ώρα και τη στιγμή που είπες “σιγά το πράμα, θα βάλω εγώ πλυντήριο”, ορίστε όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις με τα ιερογλυφικά, συγγνώμη, τα σύμβολα της μπουγάδας.
Πλυντήριο αγάπη μου!
wash_machineΆγνωστο ποιος είδε αυτό το σύμβολο που θυμίζει λεκάνη γεμάτη νερό και είπε “α, ένα πλυντήριο!” αλλά σημαίνει ακριβώς αυτό, ότι το λερωμένο, τ’άπλυτο θέλει τη φροντίδα ενός πλυντηρίου για να μην καταντήσει παραπεταμένο. Το σύμβολο μπορεί να το βρεις με κάποιες παραλλαγές, όπως με μια ένδειξη θερμοκρασίας (30-40 βαθμοί χλιαρό, συνήθως παίζει για τα χρωματιστά και τα σκούρα, 60 για τα ανοιχτόχρωμα, 90 για τα λευκά) ή με μικρές βούλες. Όσο πιο πολλές οι βούλες τόσο πιο ζεστό το νερό.
Μα πού άφησα την αλισίβα;
wash_hand
Κακά νέα. Το ρούχο πλένεται μόνο στο χέρι. Συνήθως το σύμβολο αφορά σε ευαίσθητα υφάσματα και κάπως έτσι καταλαβαίνεις πως τα μεταξωτά βρακιά εκτός της γνωστής επιδεξιότητας απαιτούν έξτρα προσοχή.
 
Δυο πόρτες έχει η ζωή
tumble_dryΗ μία είναι του πλυντηρίου και η άλλη του στεγνωτηρίου. Το ρούχο μπορεί με χαρά να μπει (αφού το πλύνεις) στο στεγνωτήριο, στην περίπτωση βέβαια που το νοικοκυριό διαθέτει τέτοια συσκευή. Αλλιώς, θα καθίσει μια χαρά στο σύρμα να πιάσει κουβέντα με τα υπόλοιπα μέλη της γκαρνταρόμπας.
Χημικός πόλεμος
bleach_ok
Καμία σχέση με το τρίγωνο του αυτοκινήτου ούτε με το σύμβολο των αλάρμ του αυτοκινήτου. Για τον καθαρισμό του ρούχου μπορείς να χρησιμοποιήσεις χλωρίνες και συναφή καθαριστικά. Προφανώς δεν ενδείκνυται για χρωματιστά.
Ασκήσεις ψυχαναγκασμού
Πολύ ευχαρίστως θα αναλάβουμε κάποια στιγμή πρωτοβουλία για να έρθουν τα τσαλακωμένα στη μόδα, αλλά μέχρι τότε και iron_okεφόσον θέλεις/μπορείς/έχεις χάσει το στοίχημα/σε απειλούν με πιστόλι/ποιοι είμαστε εμείς που θα κρίνουμε τα βίτσια του κόσμου, μια καλή μπουγάδα ακολουθείται από ένα καλό σιδέρωμα. Το ρούχο με την εν λόγω ταμπέλα μπορεί λοιπόν να περάσει από το βασανιστήριο της σιδερώστρας και όσο πιο πολλές βούλες μέσα στο σύμβολο τόσο πιο καυτό το σίδερο. Προσοχή, καίει…
Outsourcing!
dry_cleanΑυτό το σύμβολο έχει καλά νέα και κακά νέα. Τα καλά είναι πως δεν χρειάζεται να ασχοληθείς εσύ με το ρούχο αλλά ένας επαγγελματίας του κλάδου των υπηρεσιών στεγνού καθαρισμού. Το σύμβολο μπορεί να έχει διάφορα γράμματα μέσα αλλά αυτά ενδιαφέρουν τον επαγγελματία. Τα κακά νέα είναι ότι οι υπηρεσίες των επαγγελματιών αυτών παρέχονται επί πληρωμή. Εκτός αν μπορείς να συμφωνήσεις μια καλή και συμφέρουσα ανταλλαγή, πράγμα δύσκολο στις μέρες μας.
Τώρα, ότι από τα ανωτέρω τα δεις να έχουν ένα Χ φαρδύ πλατύ στη μέση, πάει να πει πως δεν πρέπει να περάσεις το ρούχο από την αντίστοιχη δοκιμασία. Αν αγνοήσεις την προειδοποίηση, το καλό πουλόβερ του γιου μπορεί να γίνει ζιπουνάκι, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει κλάματα, γκρίνιες, καβγά, δαπάνη αναπλήρωσης και, πολύ πολύ πιθανό, καζούρες στον αιώνα τον άπαντα διότι εσύ μπορεί να ξεχάσεις το λάθος σου οι άλλοι δεν έχουν λόγο να το πράξουν.
Άντε και καλή τύχη.
ΥΓ: Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο δημιουργός της φωτογραφίας που κοσμεί το παρόν πόνημα. Αν τον ξέρετε, αφήστε μας μια σημείωση στα σχόλια, ευχαριστούμε!

You may also like

Leave a Comment