Μωρά γεμάτα μικροπλαστικό

Μια ανησυχητική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Duke δείχνει τον υψηλό βαθμό έκθεσης των βρεφών στα μικροπλαστικά.

Η σχετική έρευνα έδειξε πως η περιεκτικότητα μικροπλαστικών στο σώμα των βρεφών είναι 10 με 15 φορές μεγαλύτερη από εκίνη που εντοπίζεται στους ενήλικες. Τα αίτια φαίνεται πως είναι περισσότερα του ενός, καθώς στους «ενόχους» μπορεί να περιλαμβάνονται πλαστικά αντικείμενα που μασούν τα βρέφη αλλά και ίχνη πλαστικού σε μοκέτες και χαλιά.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου αρκέστηκαν σε ένα μικρό δείγμα από τις (χρησιμοποιημένες) πάνες έξι βρεφών και συνέκριναν τα δείγματα με τα απόβλητα δέκα ενηλίκων για να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι ηλικίας μερικών μηνών έχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε μικροπλαστικά σε σχέση με τους μεγαλύτερους. Ο κίνδυνος των μικροπλαστικών δεν είχε αξιολογηθεί πολύ αναλυτικά μέχρι πρότινος, αλλά τα τελευταία χρόνια η αυξανόμενη μελέτη τους δείχνει -όπως φαίνεται- τη σύνδεσή τους με πιθανά προβλήματα υγείας. Αν και μία ποσότητα μικροπλαστικού μπορεί να περάσει μέσω του πεπτικού συστήματος και να αποβληθεί χωρίς πρόβλημα, πειράματα που έχουν γίνει στο εργαστήριο έχουν δείξει πως αν κάποια από τα μικροπλαστικά μπουν στον οργανισμό μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές και μεταβολικές διαταραχές.

Όπως σημειώνει το Euronews ένας φυσικός καθαριστής μικροπλαστικών είναι τα μύδια, που λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα της θάλασσας, αλλά αυτό μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικό για τους γονείς των βρεφών.