Αρχική » Μπαμπά, υπάρχει Αϊ-Βασίλης;

Μπαμπά, υπάρχει Αϊ-Βασίλης;

by nikos

Ο δύσκολος ρόλος του γονιού. Να πρέπει να δείξεις τον κόσμο στο παιδί σου, να του τον περιγράψεις με τα καλά και τα κακά του, να του δώσεις αυτό το πρώτο σπρώξιμο που χρειάζεται για να αρχίσει να τον ξεψαχνίζει μόνο του. Να του μιλάς για τα αστέρια και τα φύλλα των λουλουδιών, για τα χρώματα των πεταλούδων, για τους μικρούς σπόρους που γίνονται θεόρατα δέντρα.
Την ίδια στιγμή να του μιλήσεις για νεράιδες και ξωτικά με την ίδια σοβαρότητα που θα του μιλούσες, ίσως, για τις αλληλουχίες των εποχών και για τις περιστροφές της Γης γύρω από τον Ήλιο. Ή να του μιλήσεις για τον Αϊ-Βασίλη.
Και όταν γυρίσει και σε ρωτήσει αν υπάρχει Αϊ-Βασίλης; Του λες πως ο Αϊ-Βασίλης είναι μια σύντμηση του δώρου Χριστουγέννων (για όσους το παίρνουν ακόμη), της σκληρής δουλειάς του μπαμπά και της μαμάς, της “ανάκρισης” που του κάνεις για να εκμαιεύσεις ποιο δώρο θέλει φέτος; Καλό το απόρρητο της αλληλογραφίας αλλά πολλά παιδικά “θέλω” εξυπηρετήθηκαν κρυφοκοιτάζοντας το γράμμα στον δημοφιλέστερο άγιο.
Οπότε; Εντάξει, αν νομίζεις πως λέγοντάς του τη σκληρή αλήθεια θα κάνεις έναν άνθρωπο που δεν θα πέφτει στη λούμπα ψεύτικων υποσχέσεων στο μέλλον, προχώρα. Ομως, να θυμάσαι πως εκατομμύρια ψηφοφόροι σε πολλά μήκη και πλάτη του ταπεινού μας πλανήτη είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν θολές υποσχέσεις και κανένας από αυτούς δεν πιστεύει στον Αϊ-Βασίλη, οπότε μάλλον τσάμπα πήγε η αποκάλυψη.
Επιμένεις; Ωραία, υπάρχει η γνωστή επιστημονική εξήγηση που λέει πως το φορτωμένο έλκηθρο με τα δώρα που θα κινείτο στην ατμόσφαιρα της Γης σε απίστευτα υπερηχητικές ταχύτητες θα είχε εξαϋλωθεί πριν καλά καλά προφτάσει να λύσει το χειρόφρενό του.
Αλλά η επιστήμη δεν αγαπάει τον κυνισμό, τουλάχιστον όχι πάντα. Ο Henry Gee από το Nature επιχείρησε το 2000 να ανατρέψει αυτή τη θεωρία και τους θιασώτες του “να λέμε τα παιδιά στην αλήθεια” επιστρατεύοντας την ίδια την επιστήμη. Μπορείς να διαβάσεις την ανάλυσή του στον Guardian, που βασίζεται στις διδαχές της κβαντοφυσικής. Οπότε;
Σίγουρα ένα παιδί 6 ή 7 χρονών θα σε κοίταζε με μάτια γουρλωμένα αν του μιλούσες για την κβαντοφυσική. Ισως αυτή να μην είναι η καταλληλότερη λύση. Μια καλύτερη ιδέα;
Στο ερώτημα που θα τεθεί απαντάς με ερώτηση: “πιστεύεις πως υπάρχει Αϊ-Βασίλης;” Το βολικό πεδίο της πίστης, ο καθένας μπορεί να πιστεύει σε ό,τι θέλει αρκεί να μην πειράζει τον διπλανό του και ο Αϊ-Βασίλης μοιάζει ανώδυνη περίπτωση να πιστεύει κανείς σε αυτόν.
Σε τελική ανάλυση, δεν χρειάζεσαι μαθηματικές αποδείξεις για να μιλήσεις για τη σημασία της αγάπης, της αλληλεγγύης, της γενναιοδωρίας, της φιλίας, της αλληλοβοήθειας. Στον Αϊ-Βασίλη θα ξεσπάσεις; Βρες κάποιον στο μπόι σου στο τέλος!
 
Photo credit: flickr / Wonderlane

You may also like

1 comment

Μιλώντας για τον Αϊ Βασίλη – My Dad 30/06/2017 - 17:19

[…] ξέρεις και εσύ πως τελικά υπάρχει… Τα ίδια, πάνω κάτω, λέγαμε και πριν από δύο […]

Reply

Leave a Comment