Μπαμπά, θα μου διαβάσεις;

Αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει κάτι που να μην έχουν περιλάβει οι έρευνες. Η νυχτερινή ανάγνωση, πάντως, δεν γλίτωσε…
Τα παιδιά ωφελούνται περισσότερο όταν ο μπαμπάς είναι εκείνος που αναλαμβάνει να διαβάσει ένα παραμύθι στα παιδιά πριν κοιμηθούν, λέει η έρευνα του Χάρβαρντ.
Οι ερευνητές υποστήριξαν πως οι μπαμπάδες είναι καλύτεροι σε σχέση με τις μητέρες, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως οι μητέρες ασχολούνται με πιο πρακτικά ζητήματα κατά την ανάγνωση, ρωτώντας π.χ. “πόσα μήλα βλέπεις στην εικόνα;”. Οι μπαμπάδες, από την άλλη μεριά (λέει η έρευνα), θα κάνουν πιο αφηρημένες ή γενικού χαρακτήρα ερωτήσεις (π.χ. “αυτή η σκάλα πού λες να οδηγεί λες; θυμάσαι που έχουμε μια παρόμοια στην αποθήκη;” κτλ) που, τελικά, διευκολύνουν την ανάπτυξη του λεξιλογίου. Των παιδιών, φυσικά. Επίσης η έρευνα διαπίστωσε πως η συμβολή των πατεράδων είναι ιδιαίτερα συμβολή στα κορίτσια ηλικίας κάτω των δύο ετών, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται και στη γενικότερη ιδιαίτερη σχέση κόρης-μπαμπά για την οποία είμαστε σίγουροι πως είδαμε μία έρευνα κάπου αλλά δεν θυμόμαστε αυτή τη στιγμή πού. Είναι τόσες άλλωστε…
Πηγή: Why story time is better when dad’s reading the book (Ναι, είναι ενός έτους παλιά, αλλά τι μπορεί να άλλαξε από τότε;)

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.