Αρχική » «Μπαμπά, θέλω κι εγώ προφίλ στο Facebook, όλοι οι φίλοι μου έχουν!»

«Μπαμπά, θέλω κι εγώ προφίλ στο Facebook, όλοι οι φίλοι μου έχουν!»

by nikos

Βρισκόμαστε για τα καλά στην ψηφιακή εποχή κι ένα αίτημα που σύντομα θα αντιμετωπίσουν ή ήδη έχουν αντιμετωπίσει οι γονείς, είναι αυτό της χρήσης των social networks από τα παιδιά. Το Facebook, το Twitter, το ask.fm και άλλα δίκτυα, αποτρέπουν την χρήση τους από παιδιά κάτω των 13. Όμως ποια είναι η σωστή ηλικία για να μπουν τα παιδιά στα socialnetworksκαι πως μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τη καλή χρήση τους;
Η απάντηση σαφώς δεν είναι απλή. Πολλά παιδιά δηλώνουν ψεύτικη ηλικία και χρησιμοποιούν τα social media κανονικά, τις περισσότερες φορές χωρίς οι γονείς να το γνωρίζουν. Τα παιδιά μου, ευτυχώς, μου το ζήτησαν, ο ένας στα 13 και ο άλλος στα 11 και δέχτηκα, θέτοντας παράλληλα πολλούς περιορισμούς και μετά από μια μεγάλη κουβέντα για τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν από ενηλίκους αλλά και από συμμαθητές και φίλους. Βασική προϋπόθεση ήταν η χρήση του από τον κοινό υπολογιστή του σπιτιού, για περιορισμένο χρόνο και κουβέντα μαζί μου αν κάτι τα κάνει να νιώθουν άβολα. Επιπλέον τους ζήτησα να διατηρούν κλειδωμένο προφίλ, με αποδοχή αιτημάτων φιλίας μόνο από παιδιά που γνωρίζουν και συμπαθούν και να μην δίνουν προσωπικά στοιχεία σε κανένα και για κανένα λόγο. Δείτε εδώ τις ρυθμίσεις απορρήτου του Facebook. Επίσης στο Facebook θα βρείτε ένα κέντρο βοήθειας, το οποίο εξηγεί πως μπορείτε, αν θέλετε, να κάνετε αναφορά για χρήση του από παιδιά κάτω των 13, πως να αφαιρέσετε τις φωτογραφίες των παιδιών σας και πως να αναφέρετε περιστατικά κατάχρησης.
Η χρήση των social networks μπορεί να φαίνεται απλή σαν ένα παιχνίδι αλλά δεν είναι, σε καμία περίπτωση. Αν τα παιδιά μπορούν να τα χειρίζονται υπεύθυνα και με ανοιχτό πάντα τον δίαυλο επικοινωνίας μαζί σας, καλώς. Μη ξεχνάτε ότι η απόφαση είναι δική σας. Μιλήστε στα παιδιά σας για την επικοινωνία σε καθεστώς ανωνυμίας και για το bullying. Μιλήστε τους για τους μικρούς ή μεγάλους συναισθηματικούς εκβιασμούς που μπορεί να υπάρξουν, για τις λάθος εντυπώσεις που ενδεχομένως να δημιουργήσει μια γραπτή μορφή επικοινωνίας. Μην υπεκφεύγετε και μην προσπαθήσετε να αμβλύνετε τους κινδύνους, ούτε βέβαια να τρομοκρατήσετε τα παιδιά. Δημιουργήστε συνθήκες εμπιστοσύνης με το παιδί ώστε να προστρέξει σε εσάς όταν κι εάν συναντήσει προβλήματα.
Θα επανέλθουμε σύντομα στο θέμα με νεότερο post γιατί πιστεύουμε ότι οι καλά πληροφορημένοι γονείς μπορούν να προστατέψουν πιο αποτελεσματικά τα παιδιά τους.

You may also like

Leave a Comment