Μπαμπάς γίνεσαι, το λέει και η επιστήμη

Τι είναι αυτό που κάνει το είδος μας μοναδικό όσον αφορά στην πατρότητα; Η επιστήμη προσπαθεί να βρει απάντηση.

Στα περισσότερα είδη του ζωικού βασιλείου ο ρόλος του πατέρα είναι περιορισμένος έως και ανύπαρκτος και ιδίως στα θηλαστικά η απουσία του πατέρα από την ανατροφή του παιδιού είναι ο κανόνας. Ανθρωπολόγοι όπως ο Λι Γκέτλερ και η Ρεμπέκα Σίαρ, προσπαθούν να βρουν τι κάνει το είδος μας ένα από τα λιγοστά -ανάμεσα στα ανώτερα θηλαστικά- όπου ο πατέρας δεν περιορίζει την παρουσία του μόνο στην αναπαραγωγική πράξη αλλά δίνει το παρών και μετά τους εννέα μήνες της κυοφορίας.

Κατά κανόνα όλο το έργο της ανατροφής το αναλαμβάνουν οι μητέρες, αλλά στο είδος μας η εξελικτική μας πορεία ήταν διαφορετική. Ο Γκέτλερ μελέτησε ομάδες ανδρών στις Φιλιπίννες στην περίοδο από το 2005 ως το 2009 και διαπίστωσε πως τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα του πατέρα πέφτουν δραστικά κοντά στον έναν μήνα από τη γέννηση του παιδιού και σταδιακά ανακάπτουν μετά το 12μηνο. Η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που έχει συνδεθεί με την αναπαραγωγή (ναι, το σεξ) και την ανταγωνιστική συμπεριφορά μεταξύ των αρσενικών. Η μείωση της είναι ίσως η παρέμβαση της Φύσης ώστε ο πατέρας να μείνει κοντά στη μητέρα του παιδιού του και να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν την ευημερία του. Την πτώση της τεστοστερόνης την έχουν καταγράψει και επιστήμονες που μετρούν την ζωή των πτηνών όπου η από κοινού ανατροφή των νεοσσών είναι συνηθισμένη υπόθεση.

Σε γορίλες της Ρουάντα τα αρσενικά μέλη της ομάδας παίζουν ουσιαστικά τον ρόλο του μπέιμπισιτερ, προστατεύοντας τα νεαρά μέλη από εξωτερικούς κινδύνους και βοηθώντας τα να αναπτύξουν τις απαραίτητες ικανότητες για να γίνουν αργότερα χρήσιμα μέλη της ομάδας. Όι αρσενικοί γορίλες εξασφαλίζουν την επιβίωση των μικρών ακόμα και αν αυτά χάσουν τη μητέρα τους. Μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση είναι πως αυτή η συμπεριφορά μπορεί να κάνει τους αρσενικούς γορίλες πιο ελκυστικούς. Οι επιστήμονες που μελετούν τη συμπεριφορά τους εκτιμούν πως ίσως οι θηλυκοί γορίλες να εκτιμούν περισσότερο έναν αρσενικό που παίζει με τα παιδιά και ίσως αυτό να επεκτείνεται και στο δικό μας είδος. Ίσως οι πρόγονοί μας να είχαν την ίδια συμπεριφορά πριν το είδος μας εξελιχθεί. Βεβαίως υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε και, όπως φαίνεται, περιμένουμε να μάθουμε…

Διαβάστε περισσότερα: Evolution of the dad