Αρχική » Μοναχοπαίδι – Η κατάρριψη των μύθων

Μοναχοπαίδι – Η κατάρριψη των μύθων

by nikos

Η ελληνική οικογένεια συρρικνώνεται όλο και περισσότερο, με την Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και τη Γερμανία να εμφανίζουν από τα πιο χαμηλά ποσοστά σε γεννήσεις στους «28» ( 8,5%ο) το 2014 σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Οι οικογένειες με ένα παιδί αυξάνονται λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, του αυξανόμενου κόστους ζωής και των εξόδων για την φροντίδα των παιδιών αλλά λόγω και της επιλογής των ελληνίδων να κάνουν παιδιά με μεγαλύτερη ηλικία. Ωστόσο, η επικρατούσα αντίληψη του «θυμόσοφου λαού» μας, ότι «ένα ίσον κανένα» καλά κρατεί.
Θα έλεγε κανείς ότι υπάρχει μια τάση να θεωρείται μια γυναίκα που έχει ένα παιδί, ως ανεπαρκής, εγωκεντρική και βολεμένη σε ευκολίες, ενώ η ερώτηση «πότε θα κάνετε ακόμη ένα;» υπάρχει σχεδόν σε κάθε κοινωνική ή οικογενειακή συνάντηση. Τα στερεότυπα αναφορικά με το μοναχοπαίδι κυριαρχούν και αυτό απαραιτήτως θα πρέπει να εμπίπτει στις εξής δύο κατηγορίες: το αντικοινωνικό και απροσάρμοστο ή το το εγωκεντρικό κακομαθημένο.
Φυσικά, κανείς δεν αμφισβητεί τα πλεονεκτήματα του να έχει κάποιο παιδί αδέλφια, ωστόσο θα θέλαμε να καταρρίψουμε τα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από το μοναχοπαίδι.
Μύθος 1: Τα μοναχοπαίδια είναι κακομαθημένα
Οι γονείς επηρεάζουν περισσότερο τον χαρακτήρα του, αφού είναι το μόνο παιδί στην οικογένεια με το οποίο ασχολούνται. Κατά συνέπεια το παιδί απολαμβάνει περισσότερη προσοχή γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται και ικανοποίηση όλων των αιτημάτων του. Άλλωστε κανείς δεν εγγυάται ότι το παιδί που έχει αδέλφια δεν θα γίνει κακομαθημένο.
Μύθος 2: Τα μοναχοπαίδια είναι αντικοινωνικά
Η κοινωνικοποίηση είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη ενός παιδιού. Στις σύγχρονες κοινωνίες υπάρχει πληθώρα δραστηριοτήτων για το παιδί όπου μπορεί να νιώσει ενταγμένο και πλήρως ισότιμο με τα υπόλοιπα. Επιπλέον, ένα μοναχοπαίδι, επειδή ακριβώς είναι μόνο του, ξέρει να εκτιμά καλύτερα μια φιλία.
Μύθος 3: Οι γονείς που επιλέγουν να κάνουν ένα παιδί είναι εγωιστές
Πάρτε το αλλιώς: Θα προτιμούσατε να υποχρεωθείτε σε μια σειρά ατελείωτων συμβιβασμών μόνο και μόνο για να είστε περισσότερο κοινωνικά αποδεκτοί; Οι γονείς ενός μόνο παιδιού έχουν στη διάθεση τους περισσότερο ελεύθερο χρόνο, μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων, περισσότερο χρόνο ο ένας για τον άλλον. Όλα αυτά συντελούν θετικά στην ψυχολογία του μονάκριβου τους.
Δε λέμε, ωραία η οικογένεια Χωραφά, όμως ακόμη ωραιότερη η οικογένεια που συνειδητά κάνει τις επιλογές της, όποιες κι αν είναι αυτές. Είμαστε άραγε τόσο τέλειοι εμείς για να τους κρίνουμε;

You may also like

Leave a Comment