Αρχική » Λασπωθείτε, κάνει καλό

Λασπωθείτε, κάνει καλό

by nikos

Η γενιά των σημερινών γονιών μάλλον έχει παρεξηγήσει το θέμα της καθαριότητας, σε βαθμό που έχει δημιουργήσει έναν αποστειρωμένο κόσμο, όπου τα βακτήρια και τα μικρόβια είναι υπό διωγμό. Αλλά το να ανακατεύεσει με τη λάσπη, κάποιες φορές τουλάχιστον, φαίνεται πως δεν είναι κακό, ίσα ίσα.
Δύο μικροβιολόγοι, η Μαρί-Κλερ Αριέτα και η Μπρετ Φινλέι, άφησαν για λίγο τα μικροσκόπια στην άκρη και έπιασαν τα πληκτρολόγια. Το βιβλίο τους με τίτλο Let Them Eat Dirt: Saving Our Children from an Oversanitized World (“Ας φάνε βρωμιά: Σώζοντας τα παιδιά μας από έναν υπερβολικά απολυμασμένο κόσμο”) πραγματεύεται τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η μανία της απολύμανσης.
Σε συνέντευξή της στην καναδική The Star, η Αριέτα εξηγεί ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενεργοποιείται με τη γέννησή μας και την πρώτη μας επαφή με τα μικρόβια, που αναλαμβάνουν να εκπαιδεύσουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού μας. Παράλληλα, αναφέρεται σε μια υπόθεση που έχει διατυπωθεί στην επιστημονική κοινότητα (πρόκειται για την “υπόθεση της υγιεινής“) σχετικά με το ενδεχόμενο η υπερβολική υγιεινή να συνδέεται με τις αλλεργίες ή ακόμα και την παχυσαρκία. Με λίγα λόγια, η μη έκθεση στα μικρόβια στα πρώτα στάδια της ζωή μας, ίσως έχει ως αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό μας σύστημα να μη ρυθμίζεται καταλλήλως.
Επιδημιολογικές έρευνες, λέει, δείχνουν πως τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αγροτικές περιοχές έχουν μικρότερες πιθανότητες εκδήλωσης άσθματος και το ίδιο συμβαίνει για όσους έχουν κατοικίδιο, κυρίως σκύλο. “Δεν θα πρέπει να σταματήσουμε να πλένουμε τα χέρια μας πριν το φαγητό ή όταν έχουμε πάει στην τουαλέτα. Όμως αν το παιδί σας είναι στην αυλή και παίζει με το χώμα, δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε αυτό το χώμα, δεν προκύπτει κάποιο όφελος. Χρειάζεται μια ισορροπία μεταξύ της πρόληψης μολύνσεων και της ενθάρρυνσης της έκθεσης στα μικρόβια” λέει η Αριέτα.
 

You may also like

1 comment

Λερωθείτε και λασπωθείτε, κάνει καλό – My Dad 17/07/2017 - 21:46

[…] παρελθόν στα όσα λένε επιστήμονες σχετικά με τα οφέλη της μη καθαριότητας ή, ίσως, τα πλεονεκτήματα του να μην τρέχεις κάθε τρεις […]

Reply

Leave a Comment