Αρχική » Λίγη Ευρώπη στη… γεωγραφία της ντουλάπας

Λίγη Ευρώπη στη… γεωγραφία της ντουλάπας

by nikos

Ο μπαμπάς μπήκε φουριόζος στο Zara, προσπέρασε με ευκολία το με αρκετό κόσμο για καθημερινή τμήμα των γυναικείων και μπήκε στον -σαφώς πιο ήσυχο από πλευράς κοσμοπλημμύρας- χώρο των παιδικών. Διάλεξε δύο μπλούζες για την μικρή. Αυτό που πρόσεξε μετά θα σας αφήσει άφωνους (που λένε και τα click-baiting sites).
Αν ανοίξεις μια τυπική ντουλάπα με παιδικά ρούχα και αρχίσεις να ψαχουλεύεις τις ταμπέλες, είναι πάρα πάρα πολύ πιθανό να ταξιδέψεις νοερώς προς την Ασία. Κίνα, Βιετνάμ, Ινδονησία, Πακιστάν, είναι μερικές από τις χώρες που προτιμούν οι μεγάλες αλυσίδες έτοιμου ρούχου.
Όμως μετά τη συντομότατη επίσκεψη στο κατάστημα της ισπανικής αλυσίδας στις κρεμάστρες ανέβηκαν δύο ρούχα κατασκευασμένα στην Πορτογαλία. Να είναι, άραγε, ανταγωνιστική η Πορτογαλία και αν ναι πόσο περισσότερο από την Ελλάδα για παράδειγμα;
Ο ελάχιστος μισθός στην Ελλάδα είναι 683 ευρώ και στην Πορτογαλία 589 ευρώ, όμως αν οι αποδοχές ήταν το ζητούμενο για την Zara (πιο σωστά, την Inditex) θα μπορούσε να πάει και σε χώρες όπως η Βουλγαρία όπου ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός είναι 194 ευρώ ή η Ρουμανία των 234 ευρώ. Αυτά λέει η Eurostat:
Eurostat   Data Explorer
Μάλλον αυτό είναι μια λεπτομέρεια. Σύμφωνα με τη σελίδα για την Zara στην Wikipedia, το 50% των προϊόντων της αλυσίδας κατασκευάζεται στην Ισπανία (ελάχιστος βασικός μισθός στα 756 ευρώ), το 26% στην υπόλοιπη Ευρώπη (κυρίως στην Πορτογαλία) και το 24% στην Ασία.
To Business of Fashion παρατηρεί πως το “Made in Portugal” βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, κυρίως όμως όσον αφορά στα δερμάτινα είδη, αλλά αυτό δεν επαρκεί ως εξήγηση. Ο μπαμπάς έψαξε μήπως υπάρχει κάποια ειδική συμφωνία της Inditex  με την Πορτογαλία για φοροαπαλλαγές αλλά δεν βρήκε κάτι. Ελπίζει στη μικρή να της αρέσουν τα νέα ρούχα. Και ελπίζει σε ένα “Made in Greece”. Όχι αυτό το Made in Greece 🙂

You may also like

Leave a Comment