Αρχική » Κόκκινο κρέας: Μετά την υστερία

Κόκκινο κρέας: Μετά την υστερία

by nikos

Η σχετική ανακοίνωση της IARC (Διεθνής Υπηρεσία για την Έρευνα στον Καρκίνο) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων και sites. Το συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει ο βιαστικός αναγνώστης είναι πως το επεξεργασμένο κρέας (λουκάνικα, μπέικον, αλλαντικά) είναι τόσο επικίνδυνο όσο ο αμίαντος ή το κάπνισμα. Ναι αλλά όχι.

Μάλλον διαισθανόμενη το μπάχαλο η IARC έβγαλε μια σειρά ερωτήσεων – απαντήσεων. Η ώρα της αντιγραφής:

Ερώτηση: Το επεξεργασμένο κρέας κατηγοριοποιήθηκε ως καρκινογόνο (Group 1). Ο καπνός και ο αμίαντος έχουν επίσης χαρακτηριστεί ως καρκινογόνα. Αυτό σημαίνει πως η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος είναι το ίδιο καρκινογόνα όσο το κάπνισμα ή ο αμίαντος;

Απάντηση: Οχι. Το επεξεργασμένο κρέας έχει κατηγοριοποιηθεί στην ίδια ομάδα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι εξίσου επικίνδυνα. Οι κατηγοριοποιήσεις της IARC περιγράφουν την ισχύ επιστημονικών αποδείξεων αναφορικά με το αν ένας παράγοντας προκαλεί καρκίνο και δεν αξιολογούν το επίπεδο του  κινδύνου.

Η  IARC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το επεξεργασμένο κρέας μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου στο παχύ έντερο όταν καθημερινά γίνεται πρόσληψη 50 γραμμαρίων. Ίσως βέβαια αν έχεις τέτοιες διατροφικές συνήθειες ο Χάρος να σε βρει από άλλη αιτία.

Πάμε και στο κόκκινο κρέας;

Αυτό μπήκε στην κατηγορία 2Α για την οποία, όπως λέει η IARC, υπάρχουν περιορισμένες αποδείξεις που συνδέουν τον υπό εξέταση παράγοντα (το κρεατάκι εν προκειμένω) με την καρκινογένεση. “Περιορισμένη απόδειξη σημαίνει πως έχει παρατηρηθεί θετική συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στον παράγοντα και στην εκδήλωση καρκίνου, όμως δεν θα έπρεπε να αποκλείονται άλλες ερμηνείες για αυτές τις παρατηρήσεις” και σε αυτές τις ερμηνείες η IARC βάζει και την προκατάληψη (bias που λέμε) και το ενδεχόμενο να υπάρχει σύγχυση εξαιτίας κάποιου άλλου παράγοντα που δεν ελήφθη υπόψιν.

Παρένθεση, ως κόκκινο κρέας η IARC περιγράφει ο,τιδήποτε προέρχεται από θηλαστικά, κλείνει η παρένθεση.

Έχει και πιο κάτω “ζουμί”. Ποιες είναι τελικά οι πιθανότητες να ασθενήσει κάποιος από τη συνεχή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος; Η IARC λέει πως με βάση την ανάλυση 10 μελετών, η καθημερινή κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο παχύ έντερο κατά 18%. Εντυπωσιακό ποσοστό ε; Για το κόκκινο κρέος, η IARC λέει μεν πως δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία αλλά το ποσοστό -με βάση ημερήσια κατανάλωση 100 γραμμαρίων- ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 17%. Ναι αλλά αυτό δεν λέει και πολλά πράγματα. Οι συντάκτες του Vox.com ανέτρεξαν σε στοιχεία που είναι διαθέσιμα για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία η πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου στο παχύ έντερο είναι 4,5%, άρα με βάση και τις εκτιμήσεις της IARC το ποσοστό ανεβαίνει στο 6% περίπου και με δεδομένο ότι καθημερινά το τσουκάλι βγάζει κρέας. Λίγο δύσκολο.

Οπότε;

Μπιφτέκια το Σαββατοκύριακο ασυζητητί.

Διάβασε επίσης:

Ερωτήσεις και απαντήσεις από την IARC [pdf]

Photo credit: flickr / TheBusyBrain

You may also like

Leave a Comment