Αρχική » Και αν το πρόστιμο ήταν 1 ευρώ

Και αν το πρόστιμο ήταν 1 ευρώ

by nikos

Οι αφίσες είχαν γεμίσει τη γειτονιά μάλλον με αφορμή το πρόσφατο γνωστό περιστατικό με την κακοποίηση ενός σκύλου από δύο φαντάρους και έφταναν ψηλά μέχρι το πάρκο σκύλων που λειτουργεί στην άκρη του μικρού πάρκου της περιοχής.
Με φόντο μια πατημασιά παραθέτουν τις πρόνοιες του νόμου για την προστασία των ζώων και καταλήγουν με την παράθεση της ποινής, 30.000 ευρώ πρόστιμο και ποινή φυλάκισης.
– Τριάντα χιλιάδες ευρώ είναι πολλά μπαμπά;
– Εξαρτάται ποιον ρωτάς, αν ρωτάς εμένα θα σου πω πως ναι, είναι πολλά, κάποιος υπερπλούσιος μπορεί να σου έλεγε πως όχι.
Όμως αυτή η αναφορά στο πρόστιμο για την κακοποίηση ζώων ήταν μια καλή αφορμή για να μιλήσουμε για τους νόμους. Αν το πρόστιμο για τον βασανισμό ενός ζώου ήταν, ας πούμε, 10 ευρώ ή, ίσως, 2 ευρώ, θα βασανίζαμε το ζώο; Θα το σουβλίζαμε, θα του βάζαμε φωτιά, θα το πετούσαμε πάνω από φράχτες και μέσα σε πηγάδια;
Οχι βρε μπαμπά! Τρελάθηκες;
Η πράξη είναι το πρόβλημα λοιπόν και όχι η κύρωση αλλά τότε γιατί προτάσσουμε την κύρωση; Όπως είχε πει μια φορά και ο μακαρίτης Άρης Σταθάκης σε μια περίοδο που είχε γίνει μεγάλη συζήτηση για τα πρόστιμα του ΚΟΚ (προ δεκαετίας περίπου), αν το πρόστιμο ήταν 1 ευρώ θα περνούσαμε όλοι με κόκκινο; Δεν (πρέπει να) είναι το πρόστιμο εκείνο που σε κάνει να υπακούεις τους κανόνες αλλά μια βαθύτερη αίσθηση πως αυτό που σκέφτεσαι ίσως να κάνεις είναι λάθος. Δεν σκοτώνεις έναν άλλον άνθρωπο επειδή ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης, άρα γιατί η στάση μας απέναντι στα ζώα (κατοικίδια και μη) να προσδιορίζεται από μια δαμόκλειο σπάθη προστίμου; Στο τέλος, γιατί η συμπεριφορά μας δεν έχει ξεφύγει από την προειδοποίηση του δασκάλου “μην κάνετε φασαρία γιατί θα σας τιμωρήσω;” και για ποιο λόγο η κύρωση είναι πάντα παρούσα αλλά απουσιάζει κάθε εξήγηση -όπου αυτή δεν είναι δεδομένη και ευκόλως εννοούμενη- γιατί η “φασαρία” είναι λάθος;
Εύκολα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το πρόστιμο που προβλεπει ο νόμος δεν είναι αυτό που μας κάνει να μην φερόμαστε άσχημα στα ζώα και πως δεν θα έπρεπε να υπάρχει η απειλή της τιμωρίας για να αγαπήσουμε τα ζώα ή για να κάνουμε το σωστό. 

You may also like

Leave a Comment