Η κάμερα, ο 22χρονος, τα ρούχα και η συγκάλυψη

Το περιστατικό με τον 22χρονο είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κορυφή του παγόβουνου. Πιο βαθιά είναι οι κλασικές ριζωμένες αντιλήψεις. Όταν ακούς ακόμα και οκτάχρονα αγόρια να λένε πως η θέση των κοριτσιών είναι στην κουζίνα και στις κούκλες υποψιάζεσαι πως κάτι δεν πάει καλά.

Ο 22χρονος της Νέας Σμύρνης έχει γονείς που έσπευσαν να δώσουν το άλλοθι. Είναι ένα παιδί που δουλεύει είναι ένα παιδί που σπουδάζει. Ναι, αλλά είναι και ένα παιδί που ακολούθησε μια γυναίκα με εκτεθειμένο ένα μέρος του σώματός του που δεν πρέπει -στη δική μας κοινωνία τουλάχιστον- να είναι εκτεθειμένο.

Θα μπορούσε να ειπωθεί μια συγγνώμη όσο η Δικαιοσύνη εξετάζει την υπόθεση. Θα μπορούσαν να σιωπήσουν οι άνθρωποι του περιβάλλοντος του 22χρονου, ενδεχομένως μόνο και μόνο για να μην επιβαρύνουν περαιτέρω το κλίμα και τη θέση του.

Βεβαίως επιχειρήματα τύπου «τι φορούσε η κοπέλα» είναι το ίδιο σαθρά (για να πούμε το λιγότερο) με το «τι γύρευε 15 χρονών παιδί στα Εξάρχεια». Καμία γυναίκα δεν οφείλει να απολογείται για το τι φοράει και για του λόγου του αληθές, πάμε στο 2018 και σε μια έκθεση στις Βρυξέλλες.

Δεν επρόκειτο για μια παρουσίαση έργων τέχνης αλλά των ρούχων που φορούσαν θύματα βιασμού κατά τη στιγμή που δέχθηκαν επίθεση.  Στα εκθέματα περιλαμβάνονται φορέματα, φόρμες, μπλούζες, πιτζάμες και μια περιήγηση (ακόμα και μέσω των φωτογραφιών που παρατίθενται σε σχετικά ρεπορτάζ) αρκεί για να διαλύσει τον μύθο μεταξύ ρούχων και σεξουαλικών επιθέσεων.

Όσο και αν είναι λάθος να καταφεύγει κανείς σε βιαστικά συμπεράσματα, η δημόσια συζήτηση για το περιστατικό της Νέας Σμύρνης με αρνητικό πρωταγωνιστή τον 22χρονο θα ήταν εντελώς διαφορετική αν δεν υπήρχαν τα αδιάσειστα πειστήρια της κάμερας στον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας. Οπωσδήποτε κάποιοι θα αμφισβητούσαν τις δηλώσεις της γυναίκας που έκανε την καταγγελία, κάποιοι ίσως θα χαζογελούσαν με υπονοούμενα (εδώ βρέθηκαν τέτοιοι στα κοινωνικά δίκτυα μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης και των στιγμιοτύπων από την κάμερα της πολυκατοικίας) και κάποιοι, ενδεχομένως, θα χαζογελούσαν μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα όπως είχε συμβεί σε μια άλλη περίπτωση. Αυτή την φορά, μια γυναίκα (και όπως φαίνεται και ορισμένες ακόμα) ήταν τυχερή… Αλλά δεν μπορείς να βασίζεσαι μονίμως στην τύχη. Βλέπετε, έχουμε ένα τέρας να ξεφορτωθούμε