Αρχική » Ημέρα του Πατέρα: Όχι… λουλούδια στους μπαμπάδες

Ημέρα του Πατέρα: Όχι… λουλούδια στους μπαμπάδες

by nikos

Η γιορτή έχει δύο αφετηρίες, μία στην Πολιτεία της Βιρτζίνια και μία στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον και η πρώτη δεν είναι και τόσο ευχάριστη.
Γυρίζουμε στον Δεκέμβριο του 1907 όταν 360 εργάτες σε ένα ορυχείο του Φερμόντ έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας ενός δυστυχήματος που άφησε πίσω του 1.000 ορφανά παιδιά. Λίγους μήνες μετά, τον Ιούλιο του 1908, Η κυρία Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον ζήτησε από τον ιερέα της εκκλησίας των Μεθοδιστών της πόλης της να τελέσει μια λειτουργία στη μνήμη των αδικοχαμένων πατεράδων. Πολλά χρόνια αργότερα, το 1985, το Φερμόντ διεκδίκησε (και ελλείψει ανταγωνιστή, κέρδισε) τον τίτλο της γενέτειρας της Ημέρας του Πατέρα.
Πίσω στις αρχές του 20ου αιώνα, το 1909, στο Σποκέιν της Πολιτείας της Ουάσιγκτον στις Βορειοδυτικές ΗΠΑ, η Σονόρα Σμαρτ Ντοντ ζήτησε από τον ιερέα της ενορίας της να τελέσει μια λειτουργία στη μνήμη των πατεράδων. Η ίδια και τα πέντε αδέλφια της μεγάλωσαν μόνο με τον πατέρα τους, μιας και η μητέρα της είχε πεθάνει.
Από το 1910 και μετά εκκλησίες σε όλες τις ΗΠΑ άρχισαν να τιμούν τον πατέρα, αλλά η ημέρα πήρε την επισημότητα που της αξίζει μόλις το 1972 με διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Νίξον.
Όπως θα υποψιάζεσαι, τα πράγματα μετά πήραν τον δρόμο τους. Η Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται σε αρκετές χώρες, συνήθως την 3η Κυριακή του Ιουνίου. Παρά τον έντονο χαρακτήρα εμπορευματοποίησης που έχει αποκτήσει (μια αναζήτηση με το “Father’s Day” θα σου φέρει πρώτα πρώτα διευθύνσεις διαδικτυακών καταστημάτων με δώρα, ιδέες για δώρα και ειδικές εκπτώσεις για δώρα) δεν έχει τη δημοτικότητα της Ημέρας της Μητέρας.
Ίσως γιατί στους άντρες δεν αρέσουν τα λουλούδια…
Δείτε περισσότερα:
Wikipedia
History.com
photo: flickr / Mike Baird

You may also like

Leave a Comment