Αρχική » Μάθε παιδί μου (λίγα) γράμματα

Μάθε παιδί μου (λίγα) γράμματα

by nikos

Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat σχετικά με τις κρατικές δαπάνες σε διάφορους τομείς κοινωνικής πολιτικής δείχνουν πως ο δρόμος που έχει να διανύσει η Ελλάδα είναι μακρύς και δύσκολος. Φυσικά δεν αποτελεί είδηση ότι η εκπαίδευση είναι ρηγμένη από τον κρατικό προϋπολογισμό στη χώρα, όμως καλό είναι να γίνεται κατά καιρούς η σύγκριση με τους υπόλοιπους εταίρους.
Η οποία σύγκριση βγάζει ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. Για παράδειγμα, ενώ έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε την αφεντιά μας στις χαμηλότερες θέσεις των ευρω-κατατάξεων αυτή τη φορά η χώρα με τη χαμηλότερη δαπάνη για την εκπαίδευση ως ποσοστού του ΑΕΠ είναι η Ιρλανδία με 3,3% και από κοντά βρίσκεται η βαλκανική μας γειτονιά, δηλαδή η Βουλγαρία και η Ρουμανία με 3,4% και 3,7%. Η δαπάνη στη χώρα μας από τη γενική κυβέρνηση για την εκπαίδευση αντιστοιχεί στο 4,3% του ΑΕΠ αρκετά κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 4,7% αλλά πολύ πολύ μακριά από τους πρώτους της κατάταξης. Η οποία κατάταξη έχει ως εξής:
[visualizer id=”2454″]
Στην κορυφή βρίσκουμε λοιπόν τους συνήθεις σκανδιναβικούς υπόπτους, Δανούς και Σουηδούς, με 6,9% και 6,6% αντίστοιχα, τρίτοι είναι οι Βέλγοι με 6,4% και η πεντάδα κλείνει με τη Φινλανδία με 6,1% και την Κύπρο με 6%. Άλλη μια περίπτωση που η Κύπρος αποδεικνύεται πως είναι αρκετά μακριά (και μπροστά) από την Ελλάδα.
Πολύ κοντά στη δική μας επίδοση βρίσκεται η Γερμανία με 4,2% του ΑΕΠ να πηγαίνει στην εκπαίδευση και την Τσεχία με 4,5%.
Βέβαια αυτά τα ποσοστά δεν περιλαμβάνουν την πονεμένη ιστορία της ιδιωτικής δαπάνης, δηλαδή του μέρους του οικογενειακού προϋπολογισμού που πηγαίνει για την εκπαίδευση των παιδιών. Αυτό, όμως, είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία. Ο ευρωπαϊκός χάρτης που ακολουθεί δείχνει με πράσινη απόχρωση τις χώρες με τις υψηλότερες δαπάνες για την εκπαίδευση και με κόκκινη εκείνες που υστερούν. Είμαστε στα μεσαία προς τα χαμηλά, όπως θα δείτε.
[visualizer id=”2453″]
Δείτε περισσότερα: Δελτίο τύπου της Eurostat, 9 Μαρτίου 2018 (σε pdf)

You may also like

Leave a Comment