Αρχική » Εκεί που δεν σκοτώνουν -πάντα- τα τζάγκουαρ όταν ξεφεύγουν

Εκεί που δεν σκοτώνουν -πάντα- τα τζάγκουαρ όταν ξεφεύγουν

by nikos

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα ζώο ξεφεύγει από τον περιορισμό και όσο θα υπάρχουν ζωολογικοί κήποι ή τσίρκα με ζώα θα συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά. Όμως η θανάτωση δεν φαίνεται να είναι η πρώτη λύση.

Το 2016, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, σε μια εκδήλωση στο Μανάους ένα τζάγκουαρ διέφυγε και ένας στρατιώτης το σκότωσε με μία βολή. Σύμφωνα με τον στρατό, είχε προηγηθεί η αποτυχημένη προσπάθεια νάρκωσης του αιλουροειδούς, η θανάτωση του οποίου προκάλεσε πλήθος διαμαρτυριών. Αν δεχτούμε λοιπόν την επίσημη εκδοχή (λες και έχουμε και άλλη) επιχειρήθηκε η νάρκωση του τζάγκουαρ και η θανάτωσή του ήταν η έσχατη λύση.

Τον περασμένο Ιούλιο ένα τζάγκουαρ βγήκε από τον χώρο του και επιτέθηκε σε άλλα ζώα του ζωολογικού κήπου της Νέας Ορλεάνης. Όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι, διαπιστώθηκε πως το ζώο είχε βγει από τον χώρο του στις 7:20 το πρωί. Εντοπίστηκε σχεδόν μία ώρα αργότερα, ακινητοποιήθηκε με αναισθητικό βέλος και μεταφέρθκε πίσω στον χώρο του. Στο διάστημα που είχε μεσολαβήσει είχε προλάβει να επιτεθεί και να σκοτώσει και να τραυματίσει αρκετά άλλα ζώα. Στον χώρο δεν υπήρχαν επισκέπτες αφού ο κήπος δεν είχε ανοίξει για το κοινό. Εκπρόσωοι του κήπου ανέφεραν πως αν το περιστατικό είχε συμβεί κατά το ωράριο λειτουργίας του κήπου, το προσωπικό θα μετέφερε τους επισκέπτες σε προστατευμένους χώρους.

Ένα παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί τον Μάρτιο του 2017 σε ζωολογικό κήπο της πόλης Αμπιλίν του Τέξας. Το τζάγκουαρ εντοπίστηκε λίγο πριν ανοίξει ο χώρος για το κοινό να έχει επιτεθεί σε μία μαϊμού τραυματίζοντάς τη σοβαρά. Η μαϊμού υποβλήθηκε σε ευθανασία, ενώ το τζάγκουαρ ακινητοποιήθηκε με αναισθητικό βέλος για να το επιστρέψουν οι υπεύθυνοι με ασφάλεια στον χώρο διαμονής του.

Τρία χρόνια πριν, η ομάδα ράγκμπι των “Τζάγκουαρς” της πόλης Τζάκσονβιλ στη Φλόριντα είχε τη φαεινή ιδέα να φέρει πέντε τζάγκουαρ από τον ζωολογικό κήπο της πόλης στο γήπεδο ενόψει ενός αγώνα του πρωταθλήματος. Δύο από τα ζώα διέφυγαν στην πόλη και μετά από αναζήτηση, εντοπίστηκαν, ακινητοποιήθηκαν με τη χρήση αναισθητικών βελών και μεταφέρθηκαν στον ζωολογικό κήπο. Η ομοσπονδία, η NFL, επέβαλε πρόστιμο 75.000 δολαρίων στην ομάδα και ης απαγόρευσε τη χρήση ζώων σε κάθε μελλοντική εκδήλωση εντός ή εκτός αγωνιστικών χώρων.

Αντίθετα στη Γερμανία τον περασμένο Ιούνιο και μετά από μία πλημμύρα οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου του Λίνεμπαχ σκότωσαν μία αρκούδα που είχε φύγει από τον χώρο της. Οι αναφορές που υποστήριζαν πως είχαν αποδράσει δύο λιοντάρια, δύο τίγρεις και ένα τζάγκουαρ διαψεύστηκαν αφού παρά τις καταστροφές που υπέστη ο χώρος παραμονής τους τα αιλουροειδή δεν μετακινήθηκαν.

You may also like

Leave a Comment