Αρχική » Δικαίωμα στη γρατζουνιά: Ένας οδηγός για εξορμήσεις με τα παιδιά

Δικαίωμα στη γρατζουνιά: Ένας οδηγός για εξορμήσεις με τα παιδιά

by nikos

Η γενιά μας μεγάλωσε διαφορετικά, κακά τα ψέματα. Εμείς εξαφανιζόμασταν όλη μέρα, δεν πατούσαμε στο σπίτι παρά μόνο για φαγητό, διάβασμα και ύπνο. Αντε και τουαλέτα. Τότε δεν υπήρχαν εφαρμογές εντοπισμού μας, δεν υπήρχαν κινητά. Υπήρχαν οι μάνες που έβγαιναν στα μπαλκόνια και αντιλαλούσαν οι γειτονιές με τα μακρόσυρτα «Γιαννάαακη!», «Ελέεενη!», «Αλέεεξη!» και για τις δύσκολες περιπτώσεις τα μεγάλα αδέλφια ή ο πατέρας που έπαιρναν τους δρόμους και τις ραχούλες να μας βρουν. Αν πέφταμε με το ποδήλατο, μας ένοιαζε προτίστως να μην έχει πάθει κάτι αυτό, το φτάχναμε όπως μπορούσαμε και στη συνέχεια σκουπίζαμε τα ματωμένα γόνατα με τη μπλούζα.
Ίσως ο κόσμος να έχει γίνει πιο επικίνδυνος τα τελευταία χρόνια. Ίσως να φταίει ότι 24 ώρες το 24ωρο τα κανάλια μας έχουν βάλει στη διαδικασία να πιστεύουμε ότι αν τα παιδιά λείψουν για κανένα μισάωρο από το σπίτι θα τα απαγάγουν και θα πουλήσουν τα όργανα τους στη μαύρη αγορά. Συμβουλή: κλείστε την τηλεόραση, πρώτον. Δεύτερον, πάρτε τα παιδιά σας και βγείτε έξω. Πολλοί αναρωτιούνται: «σε ποια ηλικία μπορούμε να πάμε τα παιδιά μας εκδρομή;». Η απάντηση είναι ότι οποιαδήποτε ηλικία είναι κατάλληλη. Στο δρόμο από το μαιευτήριο για το σπίτι, αν είναι δυνατόν. Τους το χρωστάμε. Τους χρωστάμε την εμπειρία των γρατζουνιών, ακόμη και των απειλητικών εντόμων κι ερπετών. Δηλαδή την αληθινή ζωή.
Είναι σημαντικό ωστόσο να θυμόμαστε ότι τα παιδιά δεν είναι μίνι ενήλικες. Οι ανάγκες τους είναι διαφορετικές. Τα παιδιά κρυώνουν γρηγορότερα, ζεσταίνονται γρηγορότερα, πεινούν γρηγορότερα, βαριούνται γρηγορότερα και επιθυμούν να συμμετέχουν σε όλα.
Κρυώνουν γρηγορότερα
Είναι θέμα θερμοδυναμικής. Τα μικρά κορμάκια τους χάνουν ευκολότερα θερμότητα σε σχέση με των μεγάλων, κατά συνέπεια μην υποθέτετε ότι αφού δεν κρυώνετε εσείς δεν κρυώνουν ούτε αυτά. Έτσι λοιπόν, μια αλλαξιά έξτρα κι ένα πανωφόρι είναι πάντα χρήσιμα. Ναι, τελικά κάτι ξέρουν οι μανάδες που εδώ και αιώνες φωνάζουν για τη ζακετούλα μας.
Για τον ύπνο ένα sleeping bag για ενηλίκους είναι μια χαρά, αρκεί να δέσετε το μήκος που περισσεύει, έτσι ώστε να μη χρειαστεί το σώμα του παιδιού να το ζεστάνει όλο. Τα sleeping bags πρέπει να έχουν εύχρηστο φερμουάρ, ειδικά για τα παιδιά που δεν φορούν πάνα, για ευνόητους λόγους.
Ζεσταίνονται γρηγορότερα
Χρειάζεται εξίσου μεγάλη προσοχή ώστε να μην παραζεσταθούν. Τα κόκκινα μάγουλα είναι μια αλάθανστη ένδειξη. Χρησιμοποιήστε ένα βρεγμένο καπέλο ή ένα βρεγμένο μαντήλι που θα βοηθήσουν να κατέβει η θερμοκρασία του σώματος τους. Φροντίστε να φορούν φαρδιά μακρυμάνικα μπλουζάκια που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα. Επίσης, μη ξεχνάτε να τους βάζετε αντιηλιακό και να το ανανεώνετε συχνά.
Πεινούν γρηγορότερα
Τα παιδιά, ειδικά τα μικρότερα, δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν με άδειο στομάχι. Αντί να διατηρήσετε το πρόγραμμα των τριών γευμάτων ημερησίως, μπορείτε να φροντίσετε για ένα καλό και πλούσιο πρωινό, σνάκς και φρούτα στην διάρκεια της ημέρας και ένα χορταστικό δείπνο. Φροντίστε τα σνακς να είναι υψήλης διατροφικής αξίας και πλούσια σε θερμίδες.
Βαριούνται γρηγορότερα
Τα μικρά παιδιά, ειδικά αν συμμετέχουν σε δραστηριότητες παθητικά, βαριούνται εύκολα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι για κάθε χρόνο της ηλικίας τους μπορούν να αφιερώσουν περίπου 15 λεπτά σε μια δραστηριότητα χωρίς να βαρεθούν. Ένας 8χρονος για παράδειγμα μπορεί για περίπου δύο ώρες να κάνει απερίσπαστος κάτι, ενώ μετά από αυτό το χρονικό περιθώριο θα πρέπει να κάνει κάτι άλλο. Επιτραπέζια, τράπουλες, χαρτιά ζωγραφικής, χρωματιστά μολύβια, βιβλία, όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά της βαρεμάρας.
Θέλουν να βοηθήσουν
Φροντίστε να τους αναθέσετε καθήκοντα που ανταποκρίνονται στην ηλικία τους. Στα 4 του, ένα παιδί είναι σε θέση να μαζέψει κλαδάκια για να ανάψουμε φωτιά. Στα 6 του, μπορεί να γεμίσει ένα δοχείο με νερό. Στα 8 του, μπορεί να βοηθήσει στο μαγείρεμα ενώ στα 14 μπορεί να αναλάβει το μαγείρεμα εξ ολοκλήρου.
Αποφύγετε να μπείτε στον πειρασμό να κάνετε τα πάντα εσείς μόνο και μόνο επειδή θα τα κάνετε γρηγορότερα. ‘Αλλωστε αν βιάζεστε τόσο πολύ, γιατί πήγατε διακοπές; Αφήστε στην άκρη το κινητό/laptop/tablet, και δηλώστε παρόντες. Έχετε μια μοναδική ευκαιρία να είστε μαζί με τα παιδιά σας και να τους μάθετε πράγματα.
Προσπαθήστε να μειώσετε την έκθεση σε κινδύνους μέσω της πρόληψης και της εκπαίδευσης. Φυσικά και όταν παίζουν κάποιο παιχνίδι μπροστά σε μια τεράστια οθόνη, τα παιδιά δεν κινδυνεύουν. Σωματικά τουλάχιστον. Όμως τι γίνεται με την ψυχή και το μυαλό τους;
Το ρίσκο δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Μπορεί όμως να περιοριστεί. Μάθετε τους τα βασικά, τι να προσέχουν, τι να αποφεύγουν, πότε να ζητούν βοήθεια και κρατήστε τα κοντά σας. Βεβαιωθείτε ότι κατανοούν και τηρούν τους κανόνες και όλα θα πάνε καλά.

You may also like

Leave a Comment