Αρχική » Γονείς, αφήστε κάτω το κινητό

Γονείς, αφήστε κάτω το κινητό

by nikos

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε πριν από μερικές ημέρες η Emil Rustige στο Αμβούρο είχε αρκετά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πρώτα πρώτα η διοργανώτρια είναι μόλις 7 ετών και σε αυτή συμμετείχαν αρκετοί συνομήλικοί της με ένα αίτημα: Να αφήσουν οι γονείς το κινητό στην άκρη και να ασχολούνται περισσότερο με τα παιδιά τους. Το κύριο σύνθημα ήταν “παίξε μαζί μου, όχι με το κινητό”, στα ελληνικά δεν κάνει ρίμα αλλά θα μπορούσε σε μια αντίστοιχη διαδήλωση να ακουστούν συνθήματα όπως “ άσε κάτω το κινητό, πριν τα σπάσω όλα εδώ” ή “την οθόνη σου κοιτάς, και ούτε πια που μου μιλάς” ή, τέλος, “άσε πια το wi fi, το παιδί σου θέλει κάτι να φάει”. Με άλλα λόγια, μπαμπά, μαμά, κάθισε λίγο χωρίς smartphone.

Βεβαίως αυτή η αντιστροφή ρόλων, αφού το σύνηθες είναι ο γονιός να προσπαθεί να βγάλει το παιδί του offline έστω και για λίγο, μπορεί να προκαλεί κάποια χαμόγελα.

Φυσικά το φαινόμενο δεν είναι περιορισμένο στη Γερμανία. Πρόσφατη έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε πως το 33% των εφήβων ηλικίας 13 έως 17 ετών δήλωσαν πως θα ήθελαν οι γονείς τους να χρησιμοποιούν λιγότερο τις ηλεκτρονικές τους συσκευές και να μένουν για λίγο χωρίς smartphone, tablet ή ό,τι άλλο θα έχει βγάλει στο μεταξύ η βιομηχανία των ηλεκτρονικών ειδών.

Μερικά παιδιά μικρότερης ηλικίας στην Αυστραλία είπαν πάνω κάτω το ίδιο πράγμα σε ένα ρεπορτάζ του τοπικού καναλιού ABC.

Δεν είναι μόνο θέμα ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ γονιών και παιδιών. ‘Ερευνα του 2016 έδειξε πως στο ένα τέταρτο των περιπτώσεων που ένα παιδί παραλίγο να πέσει θύμα ατυχήματος ο γονιός του ήταν απορροφημένος με την ηλεκτρονική του συσκευή.

Σκέψεις, μπαμπά;

You may also like

Leave a Comment