Αρχική » Βότσαλα-«βατραχάκια»: ο απόλυτος οδηγός

Βότσαλα-«βατραχάκια»: ο απόλυτος οδηγός

by nikos

Ηταν ένα από τα αγαπημένα μας παιχνίδια με τον πατέρα μου, στην παραλία. Εγινε ένα από τα αγαπημένα μας παιχνίδια με τους γιους μου. Ατέλειωτες ώρες για να βρούμε τα κατάλληλα βότσαλα και να τα κάνουμε να απογειωθούν όσες περισσότερες φορές γίνεται πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας. Μοιάζει απλό αλλά δεν είναι…
Τα «βατραχάκια» που αναπηδούν πάνω στο νερό –άλλοι τα λένε και «βαρελάκια»-  είναι ένα από τα παιχνίδια της θάλασσας που απαιτούν επιδεξιότητα αλλά και τεχνική. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:
Προϋποθέσεις: Πρώτα απ’ όλα μια παραλία με μέτρια και μεγάλα βότσαλα. Σχετικά ήρεμη θάλασσα –το ιδανικό είναι να είναι «γυαλί». Ένα σημείο που να μην υπάρχουν λουόμενοι σε ακτίνα τουλάχιστον 50 μέτρων!!!
skipping-stone-ftrΞεκινάμε επιλέγοντας τα κατάλληλα βότσαλα. Αυτά πρέπει να είναι πεπλατυσμένα, στρογγυλά ή ωοειδή, με λεία επιφάνεια και χωρίς γωνίες. Το μέγεθός τους δεν πρέπει να ξεπερνάει αυτό της παλάμης μας και το βάρος τους να μην είναι μεγαλύτερο από μία μπάλα του τένις.  Σιγά-σιγά μαθαίνουμε ποια μας κάνουν και ποια όχι ζυγίζοντάς τα με το χέρι μας, όπως ακριβώς όταν επιλέγουμε την κατάλληλη μπάλα του μπόουλινγκ.
Πως τα πιάνουμε: Τα κρατάμε ανάμεσα στο αντίχειρα και το δείκτη έτσι ώστε τα δάχτυλά μας να αγκαλιάζουν την περίμετρο της πλατειάς επιφάνειας του βότσαλου.
Πλησιάζουμε εκεί που σκάει το κύμα και φέρνουμε το χέρι με το βότσαλο χαμηλά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας –περίπου στο μισό μέτρο- και με την πλατειά επιφάνεια να είναι παράλληλη με αυτή του νερού. Εκτοξεύουμε το βότσαλο με το βραχίονα να κινείται από πίσω προς τα εμπρός παράλληλα, και αυτός, με την επιφάνεια της θάλασσας και δίνοντας ώθηση και με ταυτόχρονη κίνηση του καρπού πίσω-μπρος.
Όταν προπονηθούμε αρκετά στην επιλογή και στο πέταγμα του βότσαλου, θα ανακαλύψουμε ότι για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα –δηλαδή περισσότερες αναπηδήσεις πάνω στο νερό- θα πρέπει να μάθουμε να υπολογίζουμε τη γωνία πρόσκρουσης του βότσαλου στην επιφάνεια της θάλασσας. Η ιδανική –λένε οι ειδικοί- είναι οι 20 μοίρες.
Νικάει αυτός που θα κάνει το «βατραχάκι» του να πηδήξει τις περισσότερες φορές πάνω στο νερό!
Καλή διασκέδαση!
Skip-a-Stone-900—2
Illustration by Ted Slampyak

You may also like

Leave a Comment