Αρχική » Βρε το Μεγαθήριο!

Βρε το Μεγαθήριο!

by nikos

Είτε μυθολογικά είτε παλαιοντολογικά είτε ιστορικά είτε μεταφορικά είτε κυριολεκτικά, το ξέρουμε ότι σας αρέσουν. Μιλάμε για τα Θηρία και τα Τέρατα. Και ποιο παιδί δεν έχει ρωτήσει ή δεν θέλει να ακούσει ιστορίες με τέρατα που πια δεν υπάρχουν ή και που δεν υπήρξαν ποτέ παρά μόνο στα παραμύθια.
Δράκοι και δεινόσαυροι έρχονται βέβαια πάντοτε πρώτα, όμως εκείνα που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον είναι τα σπάνια, εκείνα για τα οποία δεν έχουμε ακούσει ή διαβάσει πολλά και που τα ανακαλύπτουμε τυχαία σε κάποιο βιβλίο ή στο internet.
Megatherum_DBΜια τέτοια, δική μας “ανακάλυψη” είναι το Μεγαθήριο. Πρόκειται για θηλαστικό και ανήκει στο γένος των νωδών, το οποίο έχει εκλείψει. Οπως ψάξαμε και βρήκαμε, το Μεγαθήριο ήταν ευρέως διαδεδομένο στη Νότια Αμερική κατά την πλειστόκαινο εποχή, ενώ απολιθώματά του που έχουν βρεθεί υποδεικνύουν ότι εξαφανίστηκε κατά την περίοδο της άφιξης των πρώτων Ευρωπαίων εξερευνητών στον Νέο Κόσμο.
Το Μεγαθήριο έφτανε σε μήκος τα 5,5 μ. και πιθανόν ζύγιζε αρκετούς τόνους. Τα πίσω άκρα του, όπως και η ουρά, ήταν ισχυρά, ενώ τα πρόσθια ήταν λεπτά και ευκίνητα· το ζώο πιθανότατα στήριζε το σώμα του τον περισσότερο καιρό στα πίσω πόδια και στην ουρά και χρησιμοποιούσε τα μπροστινά πόδια για τη σύλληψη της τροφής του, η οποία αποτελείτο από φύλλα δένδρων. Ναι, δεν ξέρουμε πόσο άκακα ήταν στην πραγματικότητα όμως αυτά τα θηρία έτρωγαν φυλλαράκια σαν τις κατσικούλες.
Ένα από τα πιο γνωστά είδη είναι το μεγαθήριο του Κιβιέ (Megatherium cuvieri), το οποίο έζησε στις αρχές της τεταρτογενούς περιόδου και είχε διαστάσεις λίγο μικρότερες από αυτές του σημερινού ελέφαντα.
Ο πιο καλά διατηρημένος σκελετός του Μεγαθήριου βρέθηκε στην Πάμπα της Αργεντινής το 1788 από τον Μάνουελ Τόρες και μεταφέρθηκε στη Μαδρίτη. Ενας άλλος σκελετός Μεγαθήριου βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1850 χωρίς ποτέ να έχει εκτεθεί.
megathiriaΑν σας ενδιαφέρουν τα θηρία εκείνης της μακρινής εποχής προτείνουμε την “Προϊστορική εγκυκλοπαίδεια: Μεγαθήρια” (εκδ. Πατάκη 2008) των Ρόμπερτ Σαμπούντα, Μάθιου Ράινχαρτ με 32 αναδυόμενα πανοράματα.
Μέσα στις σελίδες της καραδοκούν τρομακτικά αιλουροειδή με δόντια σαν σπαθιά, αρκούδες με ύψος μεγαλύτερο από μπασκέτα και ο αγαπημένος ήρωας της εποχής των παγετώνων: το μαλλιαρό μαμούθ.
Προϊστορικά θηλαστικά που μοιάζουν με γέτι, πουλιά που σήμερα έχουν εξαφανιστεί και γιγάντιες ιπτάμενες σαύρες, όλα ζωνταντεύουν σε αυτόν το θεαματικό τόμο της εξαιρετικής σειράς “Προϊστορική Εγκυκλοπαίδεια”. Εδώ οι πρωτοπόροι στα αναδυόμενα πανοράματα Ρόμπερτ Σαμπούντα και Μάθιου Ράινχαρτ παρουσιάζουν τους τιτάνες του αρχαίου κόσμου, προσφέροντας στους αναγνώστες την ευκαιρία να ρίξουν μια ματιά στα εκπληκτικά μεγαθήρια που κατοικούσαν τη Γη πριν από μας.

 
Megatherium_americanum_Skeleton_NHM

You may also like

Leave a Comment