Αρχική » Ασε το κινητό κάτω επιτέλους μπαμπά

Ασε το κινητό κάτω επιτέλους μπαμπά

by nikos

Οι έρευνες έχουν ήδη δείξει πως η υπερβολική σύνδεση του ενήλικα με την ηλεκτρονική του συσκευή έχει αντίκτυπο στη σχέση με τα παιδιά του, ωστόσο ποτέ δεν είχε μετρηθεί πώς τα ίδια τα παιδιά προσλαμβάνουν την εξάρτηση των γονιών τους.
Οι δύο ερευνητές που ανέλαβαν να βρουν απαντήσεις εξέτασαν 170 οικογένειες με παιδιά ηλικίας έως 3 ετών. Πατεράδες και μητέρες ρωτήθηκαν για τον αριθμό των ηλεκτρονικών συσκευών που χρησιμοποιούν και πόσο χρόνο τις χρησιμοποιούν. Μετά, εξέτασαν κατά πόσο επηρεάζεται ο χρόνος που περνούν με την οικογένεια από τη χρήση των συσκευών, για παράδειγμα, αν ελέγχουν μηνυμάτα κατά την ώρα του φαγητού. Αυτά τα περιστατικά “παρεμβολής” απέκτησαν ένα ειδικό όνομα από τους ερευνητές, που τα βάφτισαν technoference ή “τεχνο-παερμβολή”. Στο τέλος, ζητήθηκε από τους γονείς να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους κατά το τελευταίο δίμηνο, αν δείχνουν εκνευρισμό, αν διαμαρτύρονται, αν εμφανίζονται πιο ευέξαπτα.
Το 48% των γονιών ανέφεραν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις “τεχνο-παρεμβολής” ημερησίως, ενώ μόλις το 11% δεν ανέφερε κανένα περιστατικό.
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως με εξαίρεση το ποσοστό του 11% σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις υπήρχε συσχέτιση μεταξύ των “τεχνο-παρεμβολών” και της ευαίσθητης, υπερκινητικής ή ευέξαπτης συμπεριφοράς των παιδιών.
Οι ερευνητές λένε πως χρειάζονται περισσότερες μελέτες (σε χρόνο και δείγμα, προφανώς) αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της εξάρτησης από την ψηφιακή τεχνολογία και των προβλημάτων στις σχέσεις με τα παιδιά.
ΆΡα άμα σου λέει το παιδί “μπαμπά, κλείσε το τηλέφωνο και έλα να παίξουμε”, κλείνεις το τηλέφωνο και πας να παίξεις.
 

You may also like

Leave a Comment