Αρχική » Έχετε μήνυμα από την έξυπνη κούνια…

Έχετε μήνυμα από την έξυπνη κούνια…

by nikos

Έχετε βάλει το μωρό σας να κοιμηθεί, αλλά κοιμάται; Αναπνέει; Ξεσκεπάστηκε; Γιατί να ανησυχείτε και να τρέχετε συνεχώς στο δωμάτιό του, όταν μπορείτε να έχετε την έξυπνη κούνια.. Μια επιστημονική ομάδα σκέφτηκε, κατασκεύασε και έχει έτοιμο ένα χρήσιμο εργαλείο για νέους γονείς. Ο Mikrocosmos πήρε συνέντευξη από τον Αλέξανδρο Αστάρα, έναν εκ των δημιουργών. Κι εμείς την αναδημοσιεύουμε:  
Τι είναι η έξυπνη κούνια; Πώς λειτουργεί;
Πρόκειται για μια συσκευή παρακολούθησης βρεφών κατά τη διάρκεια του ύπνου, με δυνατότητα τηλε-ειδοποίησης των γονέων ή φροντιστών του βρέφους. Συλλέγει δεδομένα από πολλαπλούς αισθητήρες και συμπεραίνει αν το μωρό είναι μέσα στην κούνια, αν είναι σκεπασμένο, αν κινείται, αν αναπνέει, αν η καρδιά του χτυπάει και με ποιό ρυθμό. Με βάση αυτά τα επεξεργασμένα κρίνει αν χρειάζεται να τηλε-ειδοποιήσει για βοήθεια μέσω έξυπνης συσκευής κινητής τηλεφωνίας (smart-phone).
Η ομάδα σχεδιασμού είναι πολυμελής; Από ποιες ειδικότητες απαρτίζεται;
Η ομάδα απαρτίζεται από 2 μηχανικούς αυτοματισμού, τον Μιλτιάδη Υφαντή και τη Λίλια Ραντουκάν (τμήμα Αυτοματισμού ΑΤΕΙΘ). Από τον Παναγιώτη Καρτσίδη που είναι μαθηματικός και Ιατρικός Πληροφορικός (εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, ΑΠΘ), τη Χριστίνα Κεμανετζή η οποία είναι Ιατρός (Ιατρική ΑΠΘ) και τον Δρ. Παναγιώτη Μπαμίδη ο οποίος είναι επίκουρος καθηγητής στο εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής (Ιατρική ΑΠΘ). Συντονιστής και εκπρόσωπος της ομάδας ΜΑΙΑ είναι ο Δρ. Αλέξανδρος Αστάρας, ο οποίος είναι συνεργαζόμενος καθηγητής πληροφορικής στο American College of Thessaloniki (ACT) και ερευνητικός συνεργάτης στα άλλα δύο προαναφερθέντα τμήματα.
Πώς σας «γεννήθηκε» η ιδέα;
Πέραν από σχεδιαστής συσκευών βιοϊατρικής τεχνολογίας είμαι και πατέρας, οπότε το κίνητρο προέκυψε λόγω ανάγκης. Μετά την μετακίνηση του βρέφους από την κρεβατοκάμαρα των γονέων στο δωμάτιό του, συχνά υπάρχει άγχος και ανασφάλεια σχετικά με την ασφάλειά του, αν ξεσκεπάστηκε, αν αρρώστησε κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν ξύπνησε και δεν το αντιληφθούν οι γονείς, κτλ. Σκεφθήκαμε λοιπόν με τη σύζυγο πως ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας, με τεχνολογική υποβοήθηση, θα μπορούσε να βοηθήσει. Επειδή πιστεύω πως η τεχνολογία πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες των ανθρώπων και όχι το αντίστροφο, θέσαμε εξ αρχής τους εξής κανόνες: η συσκευή θα έπρεπε να είναι εντελώς μη παρεμβατική και να μην αλλάζει στο παραμικρό την οικογενειακή ρουτίνα φροντίδας του βρέφους. Εν συνεχεία πήραμε τη γνώμη έμπειρων παιδιάτρων κατά την αρχή της διαδικασίας σχεδιασμού, έτσι ώστε να αποφύγουμε θεμελιώδη λάθη λόγω έλλειψης σχετικής εξειδίκευσης.
astaras
Πόσο καιρό την επεξεργαζόσασταν και πόσο χρόνο σας πήρε να την υλοποιήσετε;
Η φιλοσοφία της ομάδας σχεδιασμού είναι εστιασμένη στην ταχεία προτυποποίηση. Φτιάξαμε σχεδόν αμέσως ένα περιορισμένης λειτουργικότητας διερευνητικό πρωτότυπο (proof of concept) και αρχίσαμε να πειραματιζόμαστε. Βγάλαμε πολλά χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία χρησιμοποιήσαμε στον πρώτο κύκλο επανασχεδιασμού και βελτίωσης. Δουλεύουμε στο εγχείρημα αυτό περίπου 1,5 χρόνο, έχουμε ήδη συμπληρώσει αρκετούς κύκλους διαδοχικής βελτίωσης, συμπεριλαμβανομένης και της συλλογής δεδομένων από βρέφη σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Δεν παύουμε να βελτιώνουμε συνεχώς την πρωτότυπη συσκευή ενώ παράλληλα φροντίζουμε τη θωράκιση της ιδέας με τα αντίστοιχα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Οι γονείς πώς καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το μωρό που έχουν στην κούνια; Ειδοποιούνται με ηχητικά μηνύματα;
Όταν ο ενήλικος τοποθετήσει το μωρό στην κούνια, λαμβάνει διακριτική επιβεβαίωση ότι η κούνια είναι συνδεδεμένη με το έξυπνο κινητό του τηλέφωνο. Εν συνεχεία, η κούνια παρακολουθεί παθητικά το μωρό, χωρίς να εκπέμπει το παραμικρό και δίχως να επικοινωνεί άσκοπα με το τηλέφωνο. Σε περίπτωση όμως που προκύψουν συνθήκες κατά τις οποίες χρειάζεται παρέμβαση, λαμβάνει οπτικοακουστική ειδοποίηση από το κινητό του τηλέφωνο. Σε περίπτωση που ο γονέας επιθυμήσει έκτακτη ενημέρωση της κατάστασης του βρέφους στο κινητό του, μπορεί επίσης να το ζητήσει ασύρματα.
Η κούνια λειτουργεί με ρεύμα ή με μπαταρία;
Έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει και με τους δύο τρόπους, μια και η τελική έκδοση θα χρησιμοποιεί επαναφορτιζόμενη μπαταρία.
Σε τι στάδιο βρίσκεστε; Είναι έτοιμη να βγει στο εμπόριο;
Αυτή τη στιγμή υπάρχει λειτουργικό διερευνητικό πρωτότυπο με το οποίο καταγράφουμε δεδομένα από βρέφη σε διαφορετικά περιβάλλοντα (οικιακό, νοσοκομειακό, κτλ. Εκτιμώ πως με την κατάλληλη χρηματοδότηση θα μπορούσαμε να έχουμε πιστοποιημένη συσκευή σε ένα περίπου χρόνο και εν συνεχεία να στηθεί γραμμή παραγωγής της. Συνεπώς εκτιμώ πως η διάθεσή της στο εμπόριο χρειάζεται πάνω από 1,5 χρόνο.
Θεωρείτε ότι θα είναι προσιτή σε όλα τα βαλάντια;
Η συσκευή ΜΑΙΑ προσαρμόζεται σε διαφορετικές βρεφικές κούνιες. Σκοπεύουμε να παράγουμε μια σειρά μοντέλων με διαφορετικές δυνατότητες το καθένα. Θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να ρίξουμε την τιμή του φθηνότερου μοντέλου στα επίπεδα μιας σύνθετης συσκευής ενδοεπικοινωνίας, δηλαδή κάτω από τα 300 ευρώ λιανική. Τα άλλα μοντέλα θα στοχεύουν σε ανάγκη παιδιατρικής παρακολούθησης σε οικιακό περιβάλλον, καθώς και στη χρήση σε νοσοκομειακές μονάδες, συνεπώς η τιμή θα είναι αναγκαστικά θα είναι υψηλότερη λόγω περισσότερων δυνατοτήτων και ανάγκης πρόσθετης πιστοποίησης.
 
* H «έξυπνη» κούνια βραβεύτηκε στον Διαγωνισμό Επιχειρηματικών Ιδεών “John and Mary Pappajohn” που διοργάνωσε το Anatolia School of Business του American College of Thessaloniki (ACT), μέλος του Κολλεγίου Ανατόλια.
** Τη συνέντευξη την πήραμε από τον Mikrocosmos

You may also like

Leave a Comment