Αρχική » Έχει συχνές εκρήξεις θυμού; Keep calm and carry on

Έχει συχνές εκρήξεις θυμού; Keep calm and carry on

by nikos

Τα νήπια ως ξεχωριστές προσωπικότητες έχουν διαφορετικό χαρακτήρα και ταμπεραμέντο. Κατά συνέπεια, τα παιδιά που είναι πιο ευαίσθητα στα ερεθίσματα του οικογενειακού περιβάλλοντος ή έχουν πιο έντονο χαρακτήρα, έχουν την τάση να ξεσπούν με μεγαλύτερη συχνότητα σε εκρήξεις θυμού. Η στάση που θα κρατήσουμε εμείς ως γονείς, από την άλλη, έχει πολλή μεγάλη σημασία και επίδραση στο αν το παιδί θα συνεχίσει να αντιδρά με αυτό τον τρόπο. Δεν είναι λίγοι οι παιδοψυχολόγοι που υποστηρίζουν ότι αν ο γονιός δώσει σημασία στα ξεσπάσματα θυμού ή αντιδράσει με θυμό ο ίδιος, τότε οι πιθανότητες να συνεχιστούν αυτά τα ξεσπάσματα είναι μεγάλες.
Ας σκεφτούμε για λίγο, που μπορεί να οφείλονται οι εκρήξεις θυμού. Συνήθως συμβαίνουν όταν τα μικρά δεν παίρνουν αυτό που θέλουν ή όταν είναι κουρασμένα. Τις περισσότερες φορές ό,τι κι αν κάνετε δεν έχει αποτέλεσμα. Το παίρνετε αγκαλιά, του δίνετε λίγο νερό να πιεί, του μιλάτε καθησυχαστικά, του προσφέρετε ένα παιχνίδι που συνήθως εκτοξεύεται με ταχύτητα πυραύλου στο τζάκι…
Όσο δραματική και να είναι η παράσταση, όσο και να σπάει η καρδιά σας να βλέπετε το μικρό σας να κυλιέται στα πατώματα, μη ξεχνατε ότι το “παιχνίδι” αυτό είναι ένα παιχνίδι εξουσίας, είναι ένας τρόπος να σας πείσει να τους δώσετε αυτό που θέλει. Μην δίνετε σημασία. Ναι, σωστά διαβάσατε. Μη κοιτάτε το παιδί, μην αντιδράτε. Μην πείτε τίποτα. Και μόλις το παιδί ηρεμήσει, προχωρήσετε ως συνήθως στις δραστηριότες σας χωρίς να κάνετε καμία αναφορά στο ξέσπασμα. Σαν να μην συνέβη τίποτα.
Το να κρατήσετε μια τέτοια στάση, ειδικά σε δημόσιο χώρο είναι δύσκολο, σύμφωνοι. Σε αυτή τη περίπτωση έχετε δυο επιλογές. Αν δεν αντέχετε τα επικριτικά βλέμματα των αγνώστων που με τον πλέον ηχηρό τρόπο αποδοκιμάζουν τις ικανότητες σας να “κάνετε καλά” το παιδί σας, φύγετε με απλό και ψύχραιμο τρόπο και πηγαίνετε σε ένα πιο ιδιωτικό μέρος. Συνεχίστε να μη δίνετε σημασία μέχρι να ξεσπάσει η καταιγίδα. Ο καλύτερος τρόπος που έχω να προτείνω είναι η πρόληψη. Φροντίστε πριν φύγετε από το σπίτι, να έχετε μαζί σας παιχνιδάκια, σνάκς ή ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε να μην πεινάσει, να μην κουραστεί, να μη βαρεθεί. Μην εξαντλείτε όμως την καλή σας τύχη. Αν δείτε σημάδια κόπωσης, γυρίστε σπίτι. Μπορείτε να συνεχίσετε τα ψώνια σας μια άλλη φορά, δεν χάθηκε κι ο κόσμος.

You may also like

Leave a Comment